• Business

    Το μυστικό του Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean και γιατί τον εκθειάζει το αφεντικό της AerCAP

    Ευτύχης Βασιλάκης

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Air


    Η AerCap είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη εταιρία leasing αεροσκαφών. Είναι μια κολοσσιαία Ολλανδική εταιρία  (εισηγμένη στο NYSE) με έδρα την Ιρλανδία. Το αφεντικό της ο Thomas Kerry είναι από τους καλύτερους φίλους του επικεφαλής της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη. Και όχι χωρίς λόγο. Η Aegean είναι από τους καλύτερους πελάτες της πολυεθνικής όσον αφορά τις υποχρεώσεις της. Δηλαδή είναι πάντα τυπική στις αποπληρωμές σκαφών που έχει αγοράσει μέσω leasing από την AerCAP. Ο Τhomas Kerry σε ΚΑΤ ιδία συνομιλίες του θεωρεί την ελληνική εταιρία μια από τις πλέον υγιείς  σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι νέες αγορές

    Προφανώς και τώρα η AegeanAir  θα έχει κάθε λόγο να επιλέξει και πάλι την AERCAP με δεδομένο ότι έφτασε  η ώρα για νέα αγορά νέων αεροσκαφών , όπως είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης. Ο διαγωνισμός μεταξύ της Airbus και της Boeing ξεκίνησε ήδη και αφορά την προμήθεια 45 έως 55 αεροσκαφών νέας γενιάς.

    Με βάση τις προσφορές, η ελληνική εταιρεία θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του Airbus 320neo και του Βoeing 737max. Η μέση τιμή καταλόγου και των δύο αεροσκαφών είναι κοντά στα 100 εκατ. δολάρια.

    Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ελκυστικό πελάτη και για τους δύο.

    O στόλος της σήμερα αριθμεί 61 αεροσκάφη, τα 47 εκ των οποίων είναι Airbus 319, 320 και 321, με μέσον όρο ηλικίας μόλις 7 ετών. Το πρώτο Airbus της εταιρείας παρελήφθη το 2007 και ήταν μέρος μιας παραγγελίας επτά αεροπλάνων.



    ΣΧΟΛΙΑ