• Business

    Γιατί Traders και Hedge Funds έχουν αφηνιάσει με την Ευρώπη. Που βάζουν τα λεφτά τους


    Οι επενδυτές πλέον έχουν γίνει μανιακοί με την Ευρώπη. Traders και Hedge Funds τοποθετούν με μανία τα κεφάλαιά τους στα ευρωπαϊκά assets, με μία δυναμική στροφή να σημειώνεται αυτή την εβδομάδα στα αμερικάνικα funds που επενδύουν στην Ευρώπη. Πιο αναλυτικά, τα ευρωπαϊκά funds στις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν εισροές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper, μετά τη νίκη Μacron έναντι της ακροδεξιάς Marine Le Pen στη μάχη για την γαλλική προεδρεία.

    Οι εβδομαδιαίες ροές προς τα ευρωπαϊκά funds είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί από τον  Φεβρουάριο του 2015, όταν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχαν “φουντώσει” και οι αγορές εναπόθεσαν όλες τους τις ελπίδες στην τόνωση της νομισματικής πολιτικής. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εισροή που είχε σημειωθεί από το 1992 που ξεκίνησαν τα αρχεία της Lipper.

    “Υπήρξε μία ανάσα ανακούφισης”, όπως σημειώνει ο Tom Roseen, επικεφαλής της Lipper, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης είχε προβλεφθεί ευρέως. Όπως τονίζει, “υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς στην Ευρώπη.”

    Ο επικεφαλής του fund DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, επισημαίνει ότι η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές είναι “ασυνήθιστα χαμηλή” και ότι οι μετοχές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών είναι πιο ελκυστικές από τις μετοχές των ΗΠΑ.

    Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός ως το “δείκτης φόβου” για τις αγορές, υποχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει ράλι 11% από το τέλος του 2016, ενώ ο  S&P 500 στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί κατά 7,7% την ίδια περίοδο αυτή.

    Τα στοιχεία των ροών στις αμερικάνικες μετοχές από τα εγχώρια funds, επιβεβαιώνουν την τάση αυτή της έντονης “αγάπης” προς την Ευρώπη. Οι επενδυτές απέσυραν 4,6 δισ. δολ. από τις μετοχές των ΗΠΑ και τοποθέτησαν 2,5 δισ. δολάρια σε μετοχικά funds που επενδύουν κυρίως στο εξωτερικό.

    Οι μεγαλύτερες εισροές παρατηρήθηκαν στο iShares MSCI EAFE ETF, το οποίο επενδύει σε ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, αγγίζοντας τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το iShares MSCI Eurozone ETF συγκέντρωσε 933 εκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, οι επενδυτές απέσυραν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το SPDR S&P 500 ETF και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το iShares Russell 2000 ETF. Και τα δύο επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές των ΗΠΑ.

    Τα funds με έδρα στις ΗΠΑ που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές σημείωσαν την πρώτη τους εβδομαδιαία εκροή αυτό το έτος, ύψους 305 εκατ. δολαρίων. Ο κλάδος της τεχνολογίας προσέλκυσε 557 εκατομμύρια δολάρια στη δεύτερη μεγαλύτερη εβδομάδα εισροών το 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ