• Business

    Eurostat: Τελευταία (και καταϊδρωμένη) η Ελλάδα στο ύψος των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ για το 2016


    Βαρομετρικό… χαμηλό για την Ελλάδα σε ότι αφορά τις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ το 2016, αφού καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της έρευνας της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

    Συγκεκριμένα, η Ελλάα κατέχει το 11,4% του ΑΕΠ, με τις Πορτογαλία (14,8%), Ηνωμένο Βασίλειο (16,7%), Ιταλία (17%) και Κύπρο (17,2%) να έπονται. Από την αντίθετη πλευρά, το υψηλότερο ποσοστό κατά σειρά έχουν: Πρώτη η Ιρλανδία με 29,3% και ακολουθούν: Τσεχία (24,6%), Σουηδία (24,2%), Μάλτα (23,4%), Βέλγιο (23,0%), Αυστρία (22,9%) και Ρουμανία (22,7%).

    Πάντως, σχετικά με 20 χρόνια πριν, οι επενδύσεις έχουν πέσει, αφού από 21% το 1996, έχει φτάσει στο 19,7% του ΑΕΠ το 2016. Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση μετά την Σλοβακία, που είναι στην χειρότερη θέση, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

    Οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν ως εξής: Πρώτη η Σλοβακία (20,2% το 2016 από 33,5% το 1996 ή -13,3 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν Ελλάδα και Τσεχία (-9,4 ποσοστιαίες μονάδες) και Πορτογαλία (-9,0%).

    Στο γράφημα της Eurostat καταγράφονται οι  επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ

    Το γράφημα στο οποίο φαίνεται το πως διακυμάνθηκαν οι επενδύσεις στις χώρες της ΕΕ την περίοδο 1996-2016

    Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα, η “Die Zeit” αναφέρει: «Οι χρονοβόρες μεταρρυθμίσεις εξασθενούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκταμίευση πρόσθετης βοήθειας προς τη χρεωμένη Ελλάδα η Κομισιόν διόρθωσε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική εξέλιξη της χώρας».

    «Οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα διάσωσης παρατείνονται. Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και επίκειται η εξόφληση ποσού ύψους επτά δις ευρώ. Η χώρα αδυνατεί να καταβάλει αυτά τα χρήματα με τις δικές της δυνάμεις».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: G7: Σήμερα η έναρξη της Συνόδου – Πρώτο θέμα συζήτησης το ελληνικό χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκδότης La Repubblica: Ο Μακρόν θα επιλέξει για πρωθυπουργό την Λαγκάρντ

     



    ΣΧΟΛΙΑ