• Business

    Eurobank: Τα επόμενα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Τη μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό, από κάθε άλλη ελληνική τράπεζα, έχει η Eurobank, και στόχος της είναι η θυγατρική της στην Postbank να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ενώ ιδιαίτερα  σημαντική για τη διοίκηση της Eurobank είναι και η αγορά της Κύπρου.

    Σήμερα η  Eurobank δραστηριοποιείται σε 5 χώρες – Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο και Λουξεμβούργο-, με  συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 7,5 δις ευρώ και καταθετική βάση 10,7 δις ευρώ. Μάλιστα οι θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία Κύπρο και Σερβία είναι συστημικές και περιλαμβάνονται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων τραπεζών κάθε χώρας.

    Ωστόσο –σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης- θα περιορίσει την παρουσία της στη Ρουμανία,  πουλώντας είτε το πλειοψηφικό πακέτο, είτε το σύνολο της συμμετοχής της (98,9%) της  θυγατρική της Bancpost. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές –τουλάχιστον 9 έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές-  για την απόκτηση της Bancpost και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Eurobank,  βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με 6 υποψήφιους αγοραστές. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται το δεύτερο 15νθήμερο του Αθγούστου.

    Συνολικά στις πέντε χώρες που δραστηριοποιείται η Eurobank,  έχει δίκτυο 436 καταστημάτων και επιχειρηματικών κέντρων και σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2017 απασχολεί 6.000 άτομα.

    Όπως είναι γνωστό και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί  έναντι της DGComp να υλοποιήσουν πλάνα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν και τις διεθνείς τους δραστηριότητες και περιορίζουν  την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού.

    Η «πίεση» αυτή είναι σαφώς μικρότερη για την Eurobank  και την Alpha Bank, οι οποίες έχουν και  τις μικρότερες δεσμεύσεις αφού δεν χρειάστηκαν κεφάλαια από το δημόσιο κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, εν αντιθέσει με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς.

    Η Eurobank, δίνει ιδιαίτερη σημασία  στην αγορά της Βουλγαρίας, όπου η θυγατρική της PostBank  κατέχει την τέταρτη θέση  και της Κύπρου.

    Ειδικά στην Βουλγαρία είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται μετά την εξαγορά  της θυγατρικής της Alpha Bank  και κάνει δυνατό «άνοιγμα»  στους Έλληνες πελάτες (και μάλιστα δημιουργεί ειδικό γραφείο) προκειμένου να καλύπτει  όλες τις ανάγκες που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ