• Business

    BlackRock Blog: Αυτή είναι η πορεία των ιαπωνικών μετοχών


    To ράλι των ιαπωνικών μετοχών που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες είναι πιθανό να συνεχιστεί, έχοντας ως «μαξιλαράκι» μια ενθαρρυντική προοπτική των κερδών, τις χαμηλές αποτιμήσεις και τη συνεχιζόμενη, ultra-easy νομισματική πολιτική (εξαιρετικά χαμηλά τραπεζικά επιτόκια για την αύξηση της ρευστότητας).

    19736_BII_COTW_V3_blog

    Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα για το πώς η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων και η αποτίμηση τους έχουν εξελιχθεί από το 1990. Οι μετοχές στην Ιαπωνία είναι ένα βήμα πριν τα υψηλότερα επίπεδα που κατάφεραν με κόπο να «κατακτήσουν» τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως όμως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες.

    Η αποτίμηση (πράσινη γραμμή) είναι χαμηλότερη σήμερα από ό,τι στα προηγούμενα σημεία όπου η απόδοση (μπλε γραμμή) παρουσίαζε τοπικά υψηλα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Επιπλέον, οι ιαπωνικές μετοχές εμφανίζονται φθηνές σε παγκόσμια κλίμακα.

    Κάτι παραπάνω από απλές αποτιμήσεις

    Οι χαμηλές αποτιμήσεις από μόνες τους δεν είναι ένα αξιόπιστο σημάδι αγορών, αλλά είναι σαφές πως μια βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας κάνει πιο ελκυστικά τις ιαπωνικές μετοχές. Είναι πιθανό η αύξηση των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών να φτάσει σε θετικό ρεκόρ τριετίας το 2017. Η διαρκής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενισχύει τα κέρδη στο εξωτερικό, ενώ οι μισθοί αυξάνονται αρκετά ώστε να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να υποβαθμίζουν τα περιθώρια κέρδους. Η ανάκαμψη των κερδών αντανακλά επίσης τη μεγαλύτερη προσοχή που δείχνουν οι εταιρείες στις αποδόσεις των μετόχων. Πραγματοποιείται πρόοδος όσον αφορά την κερδοφορία, η οποία εδώ και καιρό έχει «προκαλέσει» τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

    Οι αγορές μετοχών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και η αυξανόμενη προτίμηση των εγχώριων επενδυτών για μετοχές, παρέχουν περαιτέρω στήριξη. Ένας επιπλέον υποστηρικτικός παράγοντας, είναι η ultra-easy νομισματική πολιτική της BoJ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ομαλοποίηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις αλλαγές που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο  πως η μεγάλη άνοδος του γιεν είναι ο βασικός κίνδυνος για το ράλι των μετοχών της Ιαπωνίας.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ