• Business

    Τράπεζες: Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι από τον SSM εν όψει των stress tests του 2018


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των ελληνικών τραπεζών από κλιμάκια του SSM εν όψει των stress tests του 2018. Ο έλεγχος ξεκίνησε από τις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

    Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως οι νέες «ασκήσεις αντοχής» δεν θα κρύβουν εκπλήξεις και θα «τρέξουν» ομαλά για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στην περίπτωση που χρειασθεί να λάβουν επιπλέον προβλέψεις, λόγω της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9. Το buffer της κάθε τράπεζας είναι επαρκές και τα ομολογιακά που αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους θα ενισχύσουν την επάρκεια κεφαλαίων.

    Σημειώνουμε ότι οι ελεγκτές του SSM εξετάζουν την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και παράλληλα διενεργούν έναν ήπιο έλεγχο στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, καθώς βάζουν στο «μικροσκόπιο» τόσο το είδος και την επάρκεια των προβλέψεων, όσο και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι χορηγήσεις.

    Υπενθυμίζουμε ότι σε ότι αφορά τη μεθοδολογία των stress tests των τραπεζών υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η μεθοδολογία της ΕΚΤ δεν προβλέπει την ανάγκη ελέγχου ποιότητας ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα αυτός ο έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για το ΔΝΤ και ιδίως για τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή και για τις ελληνικές.

    Στην πράξη τα κλιμάκια του SSM καλύπτουν και τις δύο πλευρές αφού δεν εξετάζουν μόνον τα χαρτοφυλάκια δανείων αλλά και διαδικασίες. Και όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως έστω και μερικώς ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που ανέκυψαν για ποιοτικούς ελέγχους μολονότι οι τελευταίοι δεν ήταν στο πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αttica Bank: στρατηγικός επενδυτής με αύξηση κεφαλαίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες στρατηγικές για τις μετοχές μετά την αναβάθμιση από την Fitch

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ