• Business

    Τράπεζες: Μειώσεις προσωπικού… χωρίς εθελούσιες


    Πιο επώδυνες αποφάσεις όσο αφορά το προσωπικό εξετάζουν οι τράπεζες. Με δεδομένη την ισχνή δραστηριότητα των καταστημάτων, η μείωση των δικτύων είναι αναγκαία και συνακόλουθα του προσωπικού, όχι όμως με τις εθελούσιες του παρελθόντος.

    Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι τα καταστήματα είναι άδεια τις 15 -20 ημέρες του μήνα και έχουν εργασίες τις υπόλοιπες ημέρες μόνο για να εξυπηρετήσουν το Δημόσιο. Εάν συνεκτιμήσει κανείς ότι η τεχνολογία ήδη – και πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον – βάζει σε δεύτερη μοίρα το φυσικό δίκτυο, η εξίσωση καταλήγει σε πολύ λιγότερα καταστήματα, ως 300 για κάθε τράπεζα, και λιγότερο προσωπικό.

    Η μείωση των δικτύων γίνεται τα τελευταία χρόνια σταδιακά στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και το προσωπικό μεταφέρεται σε κεντρικές εργασίες, κυρίως στο κομμάτι που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια.

    Τα περιθώρια αυτής της πρακτικής εξαντλούνται, όπως και τα προγράμματα εθελούσιας που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά αφού δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι προγράμματα εθελούσιας που «έτρεξαν» πρόσφατα, παραμένουν ατύπως ανοικτά μήπως και αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον μία τράπεζα εξετάζει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο ριζικές λύσεις για μείωση του προσωπικού από το 2018. Οι τραπεζίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις και από τους μετόχους τους ειδικά τα ξένα funds για μειώσεις προσωπικού κατά 7 με 10 χιλιάδες, κάτι που θα καθιστούσε τους ισολογισμούς τους περισσότερο κερδοφόρους και αποτελεσματικούς.

    Από περισσότερους από 64 χιλ. εργαζομένους το 2008 ο κλάδος απασχολούσε στο τέλος του 2016 41 χιλ. ενώ τα 3.888 καταστήματα έγιναν 2.210 την ίδια περίοδο, ωστόσο ο κύκλος της συρρίκνωσης δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με τραπεζίτες, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ανάπτυξη των εναλλακτικών δικτύων θα οδηγήσει την επόμενη 5ετία σε περαιτέρω μείωση προσωπικού – καταστημάτων κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν επιπλέον κατά 10.000, ενώ το δίκτυο καταστημάτων κατά περίπου 600 σημεία.

    Το fintech «σαρώνει»

    Η χρηματοοικονομική καινοτομία (financial technology) έχει φέρει μη τραπεζικές εταιρείες εισβάλλουν προσφέροντας παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες: ηλεκτρονικές πληρωμές, ασφάλεια συναλλαγών, εναλλακτικά νομίσματα, χρηματοδότηση επιχειρήσεων κ.ά.

    Το fintech περιέχει στοιχεία απειλής για τις παραδοσιακές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα και μεγάλων ευκαιριών και οδηγεί με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σαρωτικές αλλαγές το τραπεζικό σύστημα, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου η Bank of America στις ΗΠΑ έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτων της από 6.000 σημεία το 2011 σε 4.800 το 2016, συρρίκνωση που οφείλεται στην προσαρμογή του ομίλου στις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Οι εγχώριες τράπεζες προετοιμάζονται εντατικά για τη νέα εποχή και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν αναπόφευκτη την περαιτέρω συρρίκνωση των παραδοσιακών δικτύων: όταν ο καθένας μπορεί να κάνεις τις συναλλαγές του από το κινητό, δεν έχει νόημα οι συστημικές τράπεζες να διατηρούν δέκα καταστήματα π.χ. στο κέντρο της Αθήνας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ρίζωσε» στις 820 μονάδες το ΧΑ – Μεγάλος κερδισμένος ο Γιώργος Περιστέρης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Postbank: Ίδρυση «Greek International Desk» στη Σόφια για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – Πόσο μειώθηκαν τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ