• Business

    Η Fed μοιάζει να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα

    Η πρόεδρος της U.S. Federal Reserve, Janet Yellen

    Η πρόεδρος της U.S. Federal Reserve, Janet Yellen


    Η αξιοπιστία που «φέρει» το όνομα της Fed, βρίσκεται πλέον υπό εξονυχιστικό έλεγχο, καθώς επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων παρά τις ενδείξεις συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά εργασίας και αύξησης των τιμών του πληθωρισμού, ο οποίος αδυνατεί να αγγίξει τον επιθυμητό στόχο του 2%.

    Οι αναλυτές της Fed λένε συχνά ότι οι αποφάσεις τους σχετικά με τα επιτόκια είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα νούμερα. Ωστόσο, η τελευταία εκτίμηση δοκιμάστηκε από τα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική πορεία. Και αυτό, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό θα ήταν «παροδικές».

    Αυτό έχει οδηγήσει τον αναλυτή της Deutsche Bank, Torsten Sløk, σε επαναπροσδιορισμό του τρόπου ερμηνείας της εξάρτησης της Fed από τα νούμερα. Σε ένα note προς τους πελάτες της τράπεζας τονίζει: «Η Fed συχνά αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθεί εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία. Αυτή όμως η εξάρτηση είναι πολύ επιλεκτική. Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δεν σταμάτησε την αύξηση των επιτοκίων, με το επιχείρημα ότι τα μοντέλα τους υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει ακόμη και στο 2%».

    Το πρόβλημα είναι ότι η αισιοδοξία της Fed για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

    Πράγματι, η αύξηση των μισθών και ο ίδιος ο πληθωρισμός παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 4,3%. Κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να έχει περιθώρια βελτίωσης προτού επιστρέψει σε υγιή επίπεδα.

    «Εξετάζοντας τις ομιλίες της προέδρου της Fed, Janet Yellen, είναι φανερό πως με την πάροδο του χρόνου υπάρχει πράγματι ένα πρότυπο, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια, εστιάζει περισσότερο σε “μοντέλα” παρά σε “εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία” ή “εισερχόμενες πληροφορίες”», γράφει ο Sløk.

    DB inflation

    «Συμφωνούμε με τις προβλέψεις της Fed ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα μέσα στα επόμενα τρίμηνα, αλλά το γεγονός ότι οι αναλυτές έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια ταπεινωτική εμπειρία, τόσο για τους ίδιους όσο και για την Fed», προειδοποιεί ο αναλυτής της Deutsche Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο θα κρατήσει το πάρτι των κεντρικών τραπεζών; Τι λένε FED & EKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ