• Business

    Eurobank: Οριακά βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα

    Eurobank

    Eurobank


    Οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο και ενίσχυση των καταθέσεων τον Μάιο, καταγράφει η Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία.

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε βελτίωση τον Ιούνιο 2017. Διαμορφώθηκε στις 94,0 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 93,2 ΜΔ τον Μάιο 2017 και 90,2 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η θετική μηνιαία μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (+3,1 ΜΔ), στους καταναλωτές (+0,9 ΜΔ) και στις κατασκευές (+11,8 ΜΔ). Οι αντίστοιχοι δείκτες στις υπηρεσίες (-2,5 ΜΔ) και στο λιανικό εμπόριο (-4,9 ΜΔ) κινήθηκαν πτωτικά (για μια πλήρη παρουσίαση της πορείας του δείκτη οικονομικού κλίματος τα τελευταία 15 χρόνια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή ακολούθησε ανοδική πορεία για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο 2017. Η εν λόγω εξέλιξη δύναται να συνδεθεί με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Παρόμοιες ποιοτικές μεταβολές είχαν καταγραφεί και πέρυσι τον Μάιο με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, ωστόσο, η συγκεκριμένη βελτίωση αποδείχτηκε βραχύβια καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε σε χαμηλό 43 μηνών τον Μάρτιο 2017.

    Η εικόνα που σχηματίζεται αναφορικά με τη διαμόρφωση των προσδοκιών (για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας) το δεύτερο τρίμηνο 2017 είναι μικτή. Η βελτίωση που καταγράφηκε στους δείκτες εμπιστοσύνης υπηρεσιών και καταναλωτή αντιστάθμισε οριακά την πτώση των αντίστοιχων δεικτών στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να συνεχιστεί η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και πάνω από όλα να αναπτύξει ισχυρή δυναμική μακράς διάρκειας. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δύναται να αποτελέσει μια αφετηρία εκκίνησης προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Eurobank.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά €410,6 εκατ. τον Απρίλιο 2017. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε από την ενίσχυση των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά €196,3, €96,7 και €176,4 εκατ. αντίστοιχα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά -€58,8 εκατ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) διαμορφώθηκε σε έλλειμμα -€461,7 εκατ. τον Απρίλιο 2017 από -€872,2 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η εν λόγω αύξηση προήλθε από την ενίσχυση των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά €196,3, €96,7 και €176,4 εκατ. αντίστοιχα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πτώση -€58,8 εκατ.

    Σε όρους κινητού μέσου 12 μηνών, δηλαδή του μεγέθους που αντικατοπτρίζει την τάση που ακολουθεί το ετήσιο μέγεθος της εν λόγω μεταβλητής, το ΙΤΣ ήταν ελλειμματικό στα -€868,0 εκατ. από -€1.278,6 και €1.118,6 (πλεόνασμα) εκατ. τον Μάρτιο 2017 και τον Απρίλιο 2016 αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ