• Business

    Έκτακτα stress tests στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM για δάνεια και καταθέσεις

    • NewsRoom
    bank


    Σε έκτακτο έλεγχο για τα δάνεια και τις καταθέσεις του βάζει ο SSM τις ελληνικές τράπεζες με σκοπό να εντοπίσει πιθανότητες νέων κεφαλαιακών αναγκών στο προσεχές μέλλον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Κεφάλαιο»,  «την ερχόμενη εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες παραδίδουν στον SSM στοιχεία για τη συμπεριφορά των χορηγήσεων (ICAP) και της ρευστότητάς τους (ILAP) προκειμένου να γίνει “προβολή” τους για την κατάσταση της κεφαλαιακής τους θέσης στο μέλλον. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στον SSM υπό τη μορφή “τεστ αντοχής”, δηλαδή υπολογισμένα σε ένα βασικό και σε ένα δυσμενές σενάριο για τα οποία οι τράπεζες θα συνυποβάλλουν “πακέτο” εναλλακτικών δράσεων.»

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τράπεζες θα πρέπει «να έχουν έτοιμο και “σενάριο καταστροφής” για την περίπτωση που δεν αποπληρωθούν “κόκκινα” δάνεια ή δεν μειωθούν στον βαθμό που υπολογίζει το βασικό τους σενάριο, καθώς και για την περίπτωση μεγάλης αύξησης των προβλέψεων, δεδομένης και της αύξησης των προβλέψεων που θα απαιτηθεί από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Το “σενάριο καταστροφής” θα περιλαμβάνει, επίσης, “αντίδοτο” για την περίπτωση εκροών καταθέσεων ή υστέρησης στα εκτιμώμενα ποσά ανάκτησής τους.»

    Ο έλεγχος των συγκεκριμένων “τεστ αντοχής” θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αποτελώντας ένα ακόμη προληπτικό τεστ ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ το 2018. Νωρίτερα πάντως, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη των στελεχών του SSM για επιτόπιο έλεγχο της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φραγκιαδάκης, Μεγάλου, Καραβίας: Ποιες είναι οι λύσεις για να βγούμε από την κρίση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε: «Αν κάνει ο,τι πρέπει η Αθήνα τελειώνει στις 22 Μαΐου η αξιολόγηση»



    ΣΧΟΛΙΑ