• Business

    Ανήσυχοι οι αναλυτές για τα θεμελιώδη των τραπεζών – Τι λέει ο οίκος Wood


    Επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες, με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και τις επισφάλειες να έχουν αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ.

    Οι αναλυτές αναμένουν τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου εντός της εβδομάδας αλλά αυτό που τονίζουν, όπως η Wood, είναι ότι χωρίς την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα δύσκολο έτος, χωρίς καμία βελτίωση της κερδοφορίας τους, καθώς τεράστιο ποσό των προ-προβλέψεων κερδών τους θα διατεθούν για απομειώσεις.

    Ο οίκος Wood προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αυξάνουν τους κίνδυνους στον ελληνικό τραπεζικό κλάδου. Οι αναλυτές επισημαίνουν τις εκροές καταθέσεων και την άνοδο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, λόγω της υψηλής ισορροπίας κινδύνου / ανταμοιβής, των φθηνών αποτιμήσεων (ο δείκτης P / TBV είναι στο 0,2), και τα αξιοπρεπή κεφαλαιακά αποθέματα, με τον δείκτη CET1 πάνω από 16%.

    Η συνολική εκροή καταθέσεων από την αρχή του έτους εκτιμάται σε 3,8 δισ. ευρώ ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία το σύνολο των καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 119 δισ. ευρώ.

    Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης παρουσίασαν αύξηση κατά 150 ευρώ έναντι μείωσης κατά 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 17,3% από 16,3% τον προηγούμενο μήνα.

    Μείωση κατά 750 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 1,534 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα ενώ μείωση κατά 113 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 562 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 10,3% από 11,8% τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 535 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 760 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 422 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2017, έναντι αύξησης κατά 199 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Μείωση κατά 637 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Φεβρουάριο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 972 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,5% από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fraport: Δάνειο 1 δισ. ευρώ από Alpha Bank και άλλες 4 τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σταθάκης: Επιβεβαίωσε στη ΓΕΝΟΠ τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΠΑΠ: κατακόρυφη άνοδο της μετοχής κατά 40% βλέπει η IBG



    ΣΧΟΛΙΑ