• Business

    Στα χέρια της Ντανιέλ Νουί και για τα stress tests οι τράπεζες.

    Ντανιέλ Νουί SSM

    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


    O SSM και όχι η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα πραγματοποιήσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών λόγω της ιδιομορφίας του εγχώριου συστήματος.

    Τραπεζίτες επισημαίνουν στο mononews ότι ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί αν αυτή η εξέλιξη «θα βγεί σε καλό», καθώς όμως τα stress tests είναι συνδυασμός τεχνικών παραμέτρων αλλά και πολιτικών αποφάσεων, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Ο SSM θα κινηθεί με βάση το μοντέλο της ΕΒΑ αλλά με παραδοχές που θα αποφασίσει ο ίδιος ο εποπτικός μηχανισμός ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες και από τις επαφές των επόμενων μηνών, θα φανούν οι διαθέσεις..

    Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο.

     Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται εφησυχασμός, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

    Η συλλογιστική των τραπεζιτών δεν βασίζεται σε ευσεβείς πόθους αλλά στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής ότι το νέο stress test των ευρωπαικών εποπτικών αρχών είναι περισσότερο τυποποιημένο, σαφώς πιο ήπιο, και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμενα. Yπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πάντως μένει να επιβεβαιωθούν σε θεσμικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, και με βάση την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση.

    Το γεγονός ότι η οικονομία βελτιώνεται, ότι εκλείπει το πολιτικό ρίσκο και η απειλή του grexit, καθώς και το γεγονός ότι το stress test είναι μια τεχνική αλλά μια πολιτική άσκηση, επιτρέπει τις εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

    Η κρισιμότητα της επίτευξης των στόχων του 2017 συνδέεται όμως, όχι μόνο με τα stress tests αλλά και με τη δημιουργία της κατάλληλης βάσης για το 2018-2019. Το σύστημα στους δύσκολους πρώτους μήνες του έτους έδειξε αντοχές ως προς τα NPEs με επιδείνωση όμως στα NPLs.

    Στο δεύτερο εξάμηνο, θα επιταχυνθούν οι ενέργειες ειδικά στο μέτωπο των ρευστοποιήσεων με αφετηρία την έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βάρος όσων πελατών αρνούνται τη συνεργασία ή έχουν «εξαφανιστεί», με έμφαση σε ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 5.000 και άνω πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

    Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, με τη ρευστοποίηση ενεχύρων οι τράπεζες θα καλύψουν ένα μέρος από την υποχρέωση μείωσης των προβληματικών δανείων στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει Τράπεζα της Ελλάδος και SSM. Το μεγαλύτερο μέρος προσδοκούν να επιτύχουν μέσω αναδιαρθρώσεων, βελτιώνοντας έτσι και τον δείκτη «θεραπείας» που σήμερα κινείται σε χαμηλό επίπεδο, αφού, για παράδειγμα, στις βραχυχρόνιες ρυθμίσεις οι έξι στις δέκα επανέρχονται στο «κόκκινο», ενώ το ποσοστό είναι καλύτερο στις μακροπρόθεσμες, αφού οι τέσσερις στις δέκα αθετούνται εκ νέου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο σοκ για την κυβέρνηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Τι λέει για το πάγωμα των συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: John Calamos: «Θέλουμε να γίνουμε καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στη γραμμή Σόιμπλε το ΔΝΤ: Πιθανή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ