• Business

    Σε διάθεση ανάκαμψης το ΧΑ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Μετά το πτωτικό σερί του τελευταίου 10ημέρου του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί ψάχνοντας και πάλι τα πατήματά του. Ωστόσο, δεν διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στα υψηλά διετίας που διαπραγματευόταν από τις αρχές καλοκαιριού.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,68% στις 818 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ.

    Ο προηγούμενος λοιπόν μήνας έκλεισε «στα κόκκινα» για τον γενικό δείκτη, ο οποίος αν και στις 20 Ιουλίου έφτανε τις 860 μονάδες, με το τέλος του μήνα έκλεισε στις 812 μονάδες. Η αγορά πήρε σημαντικό μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, καθώς μέσα στο επίμαχο δεκαήμερο δεν κατάφερε παρά μόνο δύο ανοδικές συνεδριάσεις, και αυτές με μικρό ποσοστό.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές λοιπόν, ο Αύγουστος αποτελεί έναν μήνα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και ενδιαφέροντος, καθώς επικρατεί και μια γενικότερη αδράνεια. Απόρροια αυτού είναι η μείωση των προσδοκιών μέσω του ταμπλό, παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες κινήσεις τακτικής που μπορεί να δείξουν τις προθέσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων.

    Στο ταμπλό τώρα

    Η Alpha Bank, η οποία έχει δεχτεί μέχρι τώρα έντονες πιέσεις, σήμερα σημειώνει κέρδη 3,45%, με τον ΑΔΜΗΕ να την ακολουθεί με άνοδο 2,45%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

    Ήπια ανοδικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, μεταξύ των οποίων οι Λάμδα, Eurobank, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΕΕΕ, Σαράντης και Folli Follie, ενώ στον αντίποδα, μόνο η Jumbo και η Motor Oil κινούνται με αρνητικό πρόσημο, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 0,4%.

    Τέλος, υπενθυμίζεται εδώ ότι οι μετοχές της Πειραιώς βρίσκονται από χθες σε αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω της διενέργειας reverse split. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς με ονομαστική αξία 6 ευρώ από 0,30 ευρώ θα ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου.

    Η διαπραγμάτευση της μετοχής σταμάτησε στην τιμή των 0,2320 ευρώ, μετά από ένα τριήμερο σερί ισχυρότατων πιέσεων που δέχτηκε ο τίτλος. Η μετοχή έχασε στο διάστημα αυτό πάνω από το 12% της αξίας της με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται αισθητά.

    Κατά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, οι μέτοχοι θα λάβουν μία μετοχή για κάθε 20 παλαιές, με τον συνολικό αριθμό των μετοχών να περιορίζεται στα 436.659.164. Η τιμή όταν επιστρέψει στο ταμπλό θα είναι στα 4,64 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι τρόποι για να μοιάσετε στους δισεκατομμυριούχους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δισεκατομμυριούχοι: Τα ενδιαφέροντα, τα πάθη και τα χόμπι τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η λιτή καθημερινότητα 8 δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ