• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις: Οι τράπεζες με 33% στη Forthnet


    Στις πιστώτριες τράπεζες περνάει ο έλεγχος της Forthnet, που αποτελούν πλέον και τυπικά τους μετόχους της εταιρείας, μετά την μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές. Οι δανείστριες τράπεζες είχαν αναλάβει πριν από ένα χρόνο την εταιρεία μετά την τελευταία έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αρχικά η εταιρεία επιχείρησε να αντλήσει 99 εκατ. ευρώ, αλλά η κάλυψη ανήλθε στο 70% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές της επιχείρησης.

    Η απόφαση των τραπεζών να λειτουργούν πλέον και ως μέτοχοι της εταιρείας, πέρα από δανειστές, ήταν αναμενόμενη ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη διάσωση της εταιρείας και θα τους δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία αλλά και τις ιδιαιτερότητές της.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ασκήθηκαν δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές της Forthnet για συνολικά 53.668.147 Μετατρέψιμες Ομολογίες από τους ομολογιούχους Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank. Πρόκειται για ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

    Η απόφαση να μετατρέψουν τμήμα των μετοχών που δεν ξεπερνά την καταστατική μειοψηφία, συνδέεται σαφώς με το γεγονός πως έτσι δεν είναι απαραίτητη η υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet.

    Mεγαλύτερος μέτοχος με 32,26% παραμένει η Largo Ltd, μητρική εταιρεία της Wind Hellas, ενώ στο δημόσιο της Τυνησίας παραμένει το 22,6% και στον Abdulaziz Al Ghurair το 20,64%. Η Vodafone Ελλάδος διατηρεί το 6,51%.

    Μετά τη συμφωνία, ο τραπεζικός δανεισμός για τον οποίο την τελευταία 7ετία η εταιρεία είχε καταβάλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τόκους, μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμος.

    H ανακοίνωση

    H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Ε. (στο εξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει τα ακόλουθα σε σχέση με το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο εκδόσεώς της, συνολικής ονομαστικής αξίας €70.124.679,90 και ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016 (στο εξής το «ΜΟΔ»), δυνάμει του οποίου εκδόθηκαν συνολικά 233.748.933 κοινές ονομαστικές μετατρέψιμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, συνεπεία όμως ενδιάμεσων μετατροπών, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες έχει προβεί η Εταιρεία, οι εναπομείνασες μετατρέψιμες ομολογίες ανέρχονται πλέον σε 233.698.458, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, (στο εξής οι «Μετατρέψιμες Ομολογίες»), οι οποίες έχουν εισαχθεί και διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (στο εξής το «Χ.Α.»):

    1. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Εταιρεία από την εκπρόσωπο των ομολογιούχων, Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της 4ης περιόδου μετατροπής, η οποία έληξε την 30.10.2017, ασκήθηκαν δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές της Εκδότριας για συνολικά 53.668.147 Μετατρέψιμες Ομολογίες. Τα εν λόγω δικαιώματα μετατροπής ασκήθηκαν ξεχωριστά από καθέναν από τους παρακάτω ομολογιούχους: Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank.

    2. Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής από τους ανωτέρω ομολογιούχους των –συνολικά- 53.668.147 Μετατρέψιμων Ομολογιών, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, θα αυξηθεί κατά €16.100.444,10 και θα εκδοθούν συνολικά 53.668.147 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία (στο εξής οι «Νέες Μετοχές»), σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του ΜΟΔ.

    3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, κατά τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα του ΜΟΔ, με σχετική απόφασή του θα διαπιστώσει και πιστοποιήσει την ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την Εισαγωγή των Νέων Μετοχών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Επιτήρησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. και την παράδοση στους δικαιούχους τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Χ.Α. και τις οικείες εκτελεστικές αυτού αποφάσεις. H Εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου περί διαπίστωσης και πιστοποίησης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και για την έγκριση της εισαγωγής και την έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών με νεώτερες ανακοινώσεις της.

    4. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέλθει σε σαράντα εννέα εκατομμύρια εκατόν σαράντα τέσσερεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα δύο ευρώ και δέκα λεπτά του Ευρώ (€49.144.742,10) και θα είναι διαιρεμένο σε εκατόν εξήντα τρία εκατομμύρια οκτακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες οχτακόσιες επτά (163.815.807) κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας τριάντα λεπτών (0,30€).

    Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.1.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει.

    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά

    Εν τω μεταξύ όπως γράφαμε χθες νέα δεδομένα θα έχουμε από την ερχόμενη χρονιά όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League και του Europa League στην Ελλάδα, καθώς η τρέχουσα συμφωνία με τον Όμιλο ΟΤΕ εκπνέει το καλοκαίρι του 2018, και η μάχη για τη διεκδίκηση δύο εκ των κορυφαίων τηλεοπτικών προϊόντων της Ευρώπης για την περίοδο 2018-2021 αναμένεται να είναι σκληρή.

    Μέσα στις επόμενες μέρες η TEAM Marketing, η εταιρεία που διαπραγματεύεται για λογαριασμό της UEFA τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Champions League (κυρίως) και του Europa League (δευτερευόντως). Οι ενδιαφερόμενοι αυτοί είναι ουσιαστικά δύο: ο Όμιλος ΟΤΕ, που θέλει να διατηρήσει τις διοργανώσεις στα αθλητικά κανάλια του Cosmote TV μέχρι και το 2021, και η Nova, η οποία θέλει να πάρει πίσω τις διοργανώσεις που είχε έως το 2015, προτού τις χάσει από τον ΟΤΕ.

    Η Nova έχει σε αυτό το εγχείρημα και τη στήριξη της Vodafone και της Wind, οι οποίες τον προηγούμενο μήνα συμφώνησαν με τη Nova για τη διάθεση των αθλητικών της καναλιών στις δικές τους IPTV πλατφόρμες. Και είναι προφανές ότι αν στα αθλητικά κανάλια της Nova προβάλλονται από του χρόνου και τα παιχνίδια του Champions League, το όφελος θα είναι τεράστιο για τη Vodafone και τη Wind.

    Από την άλλη, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει απέναντι στην “κοινοπραξία” Nova-Vodafone-Wind, αλλά αντίθετα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να εξασφαλίσει για τρία ακόμα χρόνια το κορυφαίο αθλητικό τηλεοπτικό προϊόν της Ευρώπης.

    Το θέμα, βέβαια, είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Τι ποσό είναι διατεθειμένες να δώσουν οι δύο πλευρές για να εξασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα δε βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης πια, αλλά σε μία στασιμότητα, την οποία πυροδοτεί η βαριά φορολόγησή της, καθώς ο φόρος 10% στις συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες αποδεικνύεται αποτρεπτικός παράγοντας για την ενίσχυση του κλάδου και την προσέλκυση περισσότερων συνδρομητών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Cosmote TV – Nova: Ο (ποδοσφαιρικός) πόλεμος ξεκινάει τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο: «Έδωσαν τα χέρια» Onex και Ταβουλάρης – Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Περιστέρης: Αυτές είναι οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ