• Business

    Οι πολύ ανησυχητικές ομοιότητες της ελληνικής και της βρετανικής οικονομίας


    Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η πρώτη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ. Είναι αλήθεια βεβαίως πως πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη και πιο παραγωγική οικονομία από αυτή της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ των δύο, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

    Ακριβώς όπως η απειλή ενός ενδεχόμενου Grexit, έτσι και το Brexit προβλέπεται ότι θα βλάψει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, επιμένει ότι η βρετανική οικονομία είναι «ανθεκτική». Ωστόσο, με μια πιο ενδελεχή έρευνα, είναι φανερό πως υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με την Ελλάδα, μια χώρα που «χτυπήθηκε» σκληρά από την ύφεση.

    Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε πρόσφατα να «χαλιναγωγήσει» τα ελλείμματά της και επί του παρόντος βιώνει ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη εξακολουθεί να περιμένει.

    Βιομηχανία και ιδιοκτησία

    Και στις δύο χώρες παρατηρήθηκε μια «παρακμή» στον τομέα της βιομηχανίας στη δεκαετία του 1980, γεγονός που προκάλεσε μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών για την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα. Στη Βρετανία, ο τομέας των υπηρεσιών σήμερα αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 78% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 85%. Στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το real estate. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γηραιά Αλβιώνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ελλάδα έχουν επίσης κοινή κουλτούρα όσον αφορά στην ιδιοκατοίκηση, η οποία έχει καταστήσει τον κλάδο του real estate ζωτικής σημασίας τομέα και για τις δύο χώρες.

    Δεμένα χέρια

    Η Βρετανία είναι πλέον μετέωρη καθώς ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit. Αυτή τη στιγμή, το Brexit σημαίνει αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που συνεπάγεται με μια άμεση απειλή για τον πιο κερδοφόρο κλάδο της χώρας: τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ο κίνδυνος είναι ότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του κλάδου θα παρακινήσει τους πρώην Ευρωπαίους εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταναστεύσουν σε ανταγωνιστικότερα από το Λονδίνο οικονομικά κέντρα μέσα στην ΕΕ, όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη. Επίσης, κινδυνεύει ο ρόλος της χώρας, ως πύλης για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, ενός ιδιαιτέρως εύπορου οικονομικού περιβάλλοντος.

    Ακριβώς όπως οι ελληνικές κυβερνήσεις στην αρχή του «ελληνικού δράματος» που δεσμεύονταν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έτσι και οι βρετανικές κυβερνήσεις έχουν τα χέρια τους «δεμένα». Η νομισματική πολιτική έχει κάνει πλέον σχεδόν ό,τι μπορούσε να κάνει.

    Η πτωτική πορεία της στερλίνας και ο όλο και περισσότερο αυξανόμενος πληθωρισμός που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Brexit, έκαναν την υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος εχθρό της παραγωγής. Η συνεχής υποτίμηση της στερλίνας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην κατανάλωση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί και ένα σήμα κινδύνου για τους επενδυτές.

    Αδύναμη και ταλαντευόμενη

    Όλα αυτά οδηγούν στην τελική και ίσως πιο κρίσιμη ομοιότητα των δύο χωρών. Οι βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου δημιούργησαν μια «παράλυτη» κυβέρνηση. Κάθε κυβέρνηση συνασπισμού θα σημαίνει ουσιαστικά μια κυβέρνηση που θα αδυνατεί να μετακινηθεί αριστερά ή δεξιά, προς τα εμπρός ή προς τα πίσω με μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει.

    Οι ελληνικές κυβερνήσεις τη δεκαετία πριν από την κρίση αποτελούν το τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο φόβος του πολιτικού κόστους μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική «νωχελική» οικονομία. Εκτός από τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την ανάγκη αποπληρωμής ενός βουνού χρέους, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τώρα και την προοπτική μιας κακής συμφωνίας με την ΕΕ, αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες, εξαντλημένες επιλογές νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και σοβαρές απειλές για τον κερδοφόρο χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ακόμα και μια ικανή και αποφασιστική κυβέρνηση με ξεκάθαρο προσανατολισμό θα έβρισκε δύσκολο το να καταφέρει να προστατέψει την βρετανική οικονομία. Πόσο μάλλον μια «παράλυτη» και αναποτελεσματική κυβέρνηση σαν αυτή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η εμπιστοσύνη του κόσμου θα εξαφανιστεί, όπως ακριβώς και η αγορά θα της γυρίσει την πλάτη. Η Ελλάδα μας δίδαξε ότι αν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιους μπελάδες καλύτερο είναι να τους αποφεύγουμε.

    Το κείμενο είναι του Alexander Tziamalis από το Business Insider

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο θα κρατήσει το πάρτι των κεντρικών τραπεζών; Τι λένε FED & EKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ