• Business

    Ποιες εταιρείες έκαναν την έκπληξη με τον Σκλαβενίτη

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης


    Μόλις επτά από τα συνολικά 22 καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος που πρέπει να παραχωρήσει στον ανταγωνισμό βάσει απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει καταφέρει να πουλήσει μέχρι στιγμής η Σκλαβενίτης.

    Τραπεζικές πηγές που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αναφέρουν πως πέραν των επτά ακινήτων που πέρασαν κατά κύριο λόγο σε δυο από τις δυναμικότερες αλυσίδες του κλάδου, δεν υπάρχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σημεία πέρασαν στην Bazaar του Δήμου Βερούκα που βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης και αναζητά διαρκώς ευκαιρίες επέκτασης. Συγκεκριμένα στην εταιρεία που ειδικεύεται στις φθηνές τιμές πέρασαν δυο καταστήματα στον Πειραιά και ένα στην Κρήτη, όπου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης.

    Άλλα τρία σημεία πέρασαν στην Κρητικός, η οποία επίσης διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, μπαίνοντας σφήνα στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου.

    Η αλυσίδα υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την αλυσίδα Υπέρ Γρηγοριάδης στην Βόρεια Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος που θα βλέπει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Το τελευταίο σημείο από τα επτά πέρασε σε ανεξάρτητο επιχειρηματία του χώρου.

    Η πώληση των σημείων της πρώην Μαρινόπουλος αποτελεί μείζον ζήτημα για το λιανεμπόριο. Πολλά σημεία λέγεται πως έχουν μπει στο στόχαστρο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται με βάση το ενδιαφέρον. Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα να υπάρξει κινητικότητα, ειδικά εάν το τίμημα πέσει αισθητά.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε τη συγκέντρωση «Μαρινόπουλου» – «Σκλαβενίτη», ο όμιλος Σκλαβενίτη ανέλαβε την υποχρέωση να εκποιήσει 22 καταστήματα στους νομούς Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων.

    Η εκποίηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης της Αρχής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13/4/2017), ωστόσο η σχετική προθεσμία παρήλθε και έχει δοθεί ήδη μια παράταση στην εταιρεία.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία Helens Re βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για χαρτοφυλάκιο με τέσσερα καταστήματα, τα οποία είναι μισθωμένα στον όμιλο Σκλαβενίτη.

    Τα εν λόγω ακίνητα είχαν αγοραστεί έναντι 117 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014 και μισθώθηκαν στην τότε Μαρινόπουλος. Πρόκειται για 2 hypermarkets στην Αθήνα ( Άλιμος και Ν. Ιωνία) και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη ( Πυλαία, Ν. Ευκαρπία).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολική επαναφορά της SPAR στην Ελλάδα–Κατ’ αρχήν συμφωνία με Αστέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Παππάς: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Aυτά είναι τα 48 ακίνητα που βγάζει σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ