• Business

    Η παράξενη κίνηση της Τράπεζας της Ινδονησίας

    • NewsRoom
    Σοκ στις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική επίθεση σε Ουκρανία

    Σοκ στις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική επίθεση σε Ουκρανία


    Όταν μια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 5% ή περίπου τόσο, όπως αυτή της Ινδονησίας, τότε δεν αναμένει κανείς από την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τονώσει το ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά αυτό έκανε μόλις η Τράπεζα της Ινδονησίας –το κόλπο εδώ είναι ότι η Ινδονησία είναι ένα αναπτυσσόμενο κράτος, οπότε είναι λογικό να αναπτύσσεται ταχύτερα από τις πλουσιότερες χώρες. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 5% είναι αρκετά καλός για ένα κράτος με κατά κεφαλή ΑΕΠ της τάξης των 3.500 δολαρίων, αλλά η Κίνα τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα, το ίδιο και η Ινδία, οπότε γιατί να μη κάνει μερικές δοκιμές για κάτι καλύτερο;

    “Μια μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας μπορεί να μην είναι αρκετή για να δώσει ώθηση στην υποτονική καταναλωτική δαπάνη, καθώς η αδυναμία στην αγοραστική δύναμη και η διστακτικότητα των τραπεζών να δανείσουν, υπονομεύουν τις προσπάθειες τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας της νοτιοανατολικής Ασίας”.

    Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια και ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερα, καθώς οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν ακολουθήσει την κεντρική τράπεζα στις μειώσεις:

    “Η Ινδονησία ακολουθεί τα βήματα των κεντρικών τραπεζών της Ινδίας και του Βιετνάμ ως προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός αφήνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ασίας το περιθώριο να παράσχουν μέτρα στήριξης στις οικονομίες τους. Έξι μειώσεις επιτοκίων στην Ινδονησία πέρυσι απέτυχαν να ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη πάνω από το 5%, ενώ η ζήτηση για δάνεια παραμένει υποτονική, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να επανεκκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης”.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό:

    “Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός της χώρας –της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας – τον περασμένο μήνα έπεσε στο 3,05%,, στο χαμηλότερο επίπεδο από όταν άρχισε να χρησιμοποιείται το τρέχον σύστημα μέτρησης, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι οι προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ταχεία άνοδο”.

    Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε από τα δικά μας πρότυπα του εύπορου κόσμου. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, από μια χαμηλή βάση, προκαλεί πληθωρισμό από μόνη της. Το θέμα είναι ότι οι αυξανόμενοι μισθοί και η οικονομική ανάπτυξη είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα στη ρίζα τους. Καθώς οι μισθοί αυξάνονται γρήγορα, τότε το κόστος του εργατικού δυναμικού που είναι ενσωματωμένο στην παραγωγή θα ανέβει και αυτό θα γίνει, φυσικά, ιδιαίτερα αισθητό στις υπηρεσίες. Όπως στο φαινόμενο Baumol, το κόστος υπηρεσιών θα αυξηθεί και άρα η τιμή, σε σχέση με την παραγωγή, και αυτό είναι μια αιτία του πληθωρισμού σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Δεν μπορούμε να κοιτάμε λοιπόν τον πληθωρισμό του 3% σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία όπως η Ινδονησία και να αρχίσουμε να απορούμε. Ορισμένα από αυτά είναι απλώς διαρθρωτικά, επειδή απλά πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ