• Business

    «Οργιάζουν» οι απομιμήσεις φέτας – Διχασμένος ο κλάδος

    φέτα


    Την ώρα που οι φθηνές απομιμήσεις φέτας έχουν κατακλύσει τα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ, οι Έλληνες παραγωγοί αδυνατούν να συνεννοηθούν και να συστήσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζει το εθνικό μας προϊόν.

    Ο «μεγάλος διχασμός» αφορά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής, η οποία θα αναλάβει την προστασία και προβολή της φέτας εντός και κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Αντί να ενωθεί και να δημιουργήσει μια ισχυρή Οργάνωση, όπως ακριβώς έχουν κάνει οι Ιταλοί για την Παρμεζάνα και την Γκορκοτζόλα με εντυπωσιακά αποτελέσματα ο κλάδος έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα.

    Από τη μια πλευρά είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και από την άλλη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

    Και οι δυο έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το περασμένο καλοκαίρι. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι για να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει κάποιου είδους έντιμος συμβιβασμός, και οι δυο πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν ξεχωριστά.

    Μάλιστα, ο ΣΕΚ έχει αποστείλει ήδη αίτημα στο υπουργείο για να αναγνωριστεί και νομικά η «δική του Διεπαγγελματική». Πηγές του Συνδέσμου αναφέρουν πως έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την νομική αναγνώριση, αφού έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από τότε που υπέβαλλαν το σχετικό φάκελο χωρίς να λάβουν απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία, και βάση νόμου θεωρείται πως έχει αναγνωρισθεί και γίνει αποδεκτό το αίτημά τους

    Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουν την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής τους, από την ΕΕ. Δηλώνουν ωστόσο ανοιχτοί στο διάλογο και στην συμμετοχή της άλλης πλευράς, σημειώνοντας πως στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν εγωισμοί και ότι το εγχείρημα για να πετύχει πρέπει να γίνει με τον κλάδο ενωμένο.

    Την ίδια στιγμή, και η πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ (σε αυτήν ανήκουν όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όπως η Δωδώνη, η ΜΕΒΓΑΛ, η ΔΕΛΤΑ, η Ήπειρος) προχωράει κανονικά. Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσουν για να εκλέξουν το διοικητικό τους συμβούλιο και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

    Πηγές του ΣΕΒΓΑΠ δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τροπή που πήρε η υπόθεση αλλά και τη στάση του Πόντιου Πιλάτου που κράτησε το υπουργείο, τονίζοντας πως το όνειρο μιας ισχυρής Διεπαγγελματικής έχει θολώσει επικίνδυνα.

    Κύκλοι του ΣΕΒΓΑΠ επισημαίνουν πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εθνικό μας προϊόν είναι πολλές και πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της αλλά και να εξασφαλίσει το μέλλον του. Διότι, όπως λένε, «εάν δεν αναλάβουμε δυναμικές πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια η φέτα θα πωλείται στα φαρμακεία και στα delicatessen…»

    Πρωτοβουλίες που θα απλώνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της παραγωγής και μεταποίησης. Από τα κίνητρα για την τόνωση του πρωτογενούς τομέας μέχρι παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής στη μεταποίηση.

    Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές φέτας ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ το χρόνο. Περισσότερη από τη μισή παραγωγή φέτας κατευθύνεται στο εξωτερικό (περίπου 55.000 τόνους), με την Γερμανία και την Αγγλία να απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΜΕΒΓΑΛ: Πώς διαμορφώνεται η μετοχική σύνθεση μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΛΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΑΓΝΟ: Στο «σφυρί» η πτωχευμένη γαλακτοβιομηχανία-Πότε θα γίνει ο πλειστηριασμός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο «χρησμός» της Arla και το δίλημμα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ