• Business

    OPEC: Αύξηση των περικοπών για εννέα μήνες

    εφάπαξ


    Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) σήμερα Πέμπτη (25 Μαΐου 2017) γνωστοποίησε την επέκταση των περικοπών που εφαρμόζει στην παραγωγή του για εννέα ακόμα μήνες, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του Οργανισμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περσινό Νοέμβριο, ο OPEC δέχθηκε την μείωση της παραγωγής του κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

    Συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη για την επέκταση της συμφωνίας, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με μη μέλη του Οργανισμού – όπως η Ρωσία – για την πορεία της παραγωγής εν γένει.

    Η αύξηση των περικοπών για εννέα μήνες υποδηλώνει ότι ο OPEC κάνει προσπάθειες για εξαφάνιση της πλεονάζουσας προσφοράς από την αγορά που οδήγησε σε μείωση των τιμών του πετρελαίου το 2014, επιφέροντας έτσι ραγδαία μείωση στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

    Στις περικοπές αναμένεται να συμμετάσχουν και μη μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία.

    Οι περικοπές που εφαρμόζει ο OPEC συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών πάνω από το επίπεδο των 50 δολ, το βαρέλι φέτος, βοηθώντας σημαντικά στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

    Η πτώση των τιμών το 2014 υποχρέωσε χώρες που βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, να προχωρήσουν σε δημοσιονομική σύσφιξη για να μειώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους.

    Παρ’ όλα αυτά, η βελτίωση των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει δώσει νέα πνοή στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία που δεν συμμετέχει στις περικοπές, κάνοντας δυσκολότερο το έργο του OPEC να απομακρύνει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά.

    Οι τιμές υποχωρούν σήμερα κάτω από το επίπεδο των 51 δολ. το βαρέλι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih ο οποίος απέκλεισε βαθύτερες μειώσεις της παραγωγής.

    Το WTI παραδόσεως Ιουλίου χάνει 0,9% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 50,91 δολ. το βαρέλι. Το αργό Brent υποχωρεί 0,8% στα 53,51 δολ. το βαρέλι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φορο-σαφάρι σε τουριστικούς προορισμούς ετοιμάζει η εφορία – 39.000 έλεγχοι σε Νάξο, Μύκονο, Ρόδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκλαβενίτης: Εξοφλεί όλους τους προμηθευτές έως αύριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο τρόπο υπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ