Τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα κρύβουν εκπλήξεις;

Νίκος Αλιάγας, Κώστας Μπακογιάννης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ακόμα και Κωνσταντίνος Αργυρός, είναι μερικά πασίγνωστα ονόματα που ακούγονται και ακούστηκαν ότι θα «κοσμήσουν» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. Πόσο όμως αυτά τα ονόματα απέχουν από την πραγματικότητα;

Πάμε πρώτα στον Αλιάγα. Μαθαίνω ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος (εάν βεβαίως και ο ίδιος το θελήσει) στο Επικρατείας  στους ομογενείς. Συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μου λένε ακόμα και από το Μαξίμου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτός ο εκφωνητής των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

1

Επιπλέον, λένε ότι θα είναι ιδανική υποψηφιότητα για τη ΝΔ , τη στιγμή που μπορεί να προσφέρει και είναι αναγνωρίσιμος όχι μόνον στην Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως στους ομογενείς (για τους οποίους να θυμίσω ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο).

Ο Ρουσόπουλος

Ακούστηκε ακόμα ότι ο Θόδωρος (Θοδωρής) Ρουσόπουλος προορίζεται για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. Αν και στη ΝΔ θεωρείται και  αυτή η υποψηφιότητα ιδανική, ωστόσο ο ίδιος λέει πώς δεν έχει ιδέα, δεν ενδιαφέρεται, ότι έχει ήδη  μακρά πολιτική θητεία, έχει χρηματίσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που εάν το ζυγίσει κανείς ισούται με αρχηγό κράτους ή πρωθυπουργό. Επιπλέον δεν γνωρίζει ποιοι διακινούν τα σενάρια αυτά, για τα οποία δεν δίνει καθόλου σημασία.

Ο Μπακογιάννης… 

Για τον Κώστα Μπακογιάννη το μόνον σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την πολιτική. Με μεγάλη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (χρημάτισε και περιφερειάρχης και δήμαρχος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων), έχει ακουστεί ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α Αθήνας. Ο ίδιος δεν κάνει ακόμα καμία συζήτηση για το θέμα της υποψηφιότητάς του. Λέτε όμως να υπάρχει σύνδεση με την υποψηφιότητα της μητέρας του Ντόρας, στα Χανιά; Θα δείξει…

… Και ο Αργυρός

Όταν ακούω από διαφόρους ότι ο δημοφιλής τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός ενδέχεται να είναι και αυτός υποψήφιος με τη ΝΔ, θυμάμαι έναν άλλον συνάδελφό του, επίσης δημοφιλή τον Αντώνη Ρέμο. Είχε προεκλογικά (πριν 9 χρόνια) επισκεφθεί στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ (στην οδό Πειραιώς) τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αμέσως ξέσπασαν φήμες που ήθελαν τον δημοφιλή τραγουδιστή να συζητεί το ενδεχόμενο να πολιτευτεί με τη ΝΔ, αλλά ο ίδιος το διέψευσε.

Και όταν στις 21 Ιουνίου του 2023, ο Ρέμος συνάντησε τυχαίως τον Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και ήπιαν μαζί το εσπρεσάκι τους και τότε πάλι φούντωσαν οι φήμες για ένταξή του στη ΝΔ. Τότε μάλιστα ο Ρέμος έκανε και δηλώσεις λέγοντας ότι ο ΚΜ βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Όσο αφορά τον Κωνσταντίνο Αργυρό, αυτό που γνωρίζω είναι ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από χρόνια όταν μίλησε για τον Κωνσταντίνο Αργυρό φανέρωσε ότι το αγαπημένο του τραγούδι ήταν το «Ξημερώματα». Αυτό και ίσως ένα δείπνο που είχαν κάποτε με τις συζύγους τους, δεν σημαίνει ότι έκλεισε και η υποψηφιότητά του.

Και αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πρόκειται τελικά να είναι υποψήφιος. Απλώς κάποιοι διακινούν το όνομά του.

Αν και στις επερχόμενες εκλογές το ζητούμενο όχι μόνον για τη ΝΔ, αλλά για όλα τα κόμματα, είναι ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να φέρει τους περισσότερους σταυρούς, ίσως ο Αργυρός να προσελκύσει ψηφοφόρους, πλην όμως κάπως χλωμό βλέπω να είναι υποψήφιος.

Αφού έγινε κουβέντα για σταυρούς δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι της ΝΔ που περιμένουν να ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά τους, ώστε να οργανωθούν, να ανοίξουν και να εγκαινιάσουν με όλες τις τιμές (και με προσωπικότητες) γραφεία ώστε να τρέξουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Όλοι αυτοί (και είναι αρκετοί) θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική μοίρα, έναντι άλλων συναδέλφων τους που η υποψηφιότητά τους έχει ανακοινωθεί και ήδη άνοιξαν γραφεία και βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται βεβαίως και έναντι των προβεβλημένων υπουργών και υφυπουργών.

 Όταν ο Πιέρ έφερε καθηγητή του Χάρβαρντ και σκακιστή στο Eurogroup

Δείπνο υψηλού επιπέδου μαθαίνω ότι διοργάνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, με κεντρικό προσκεκλημένο τον «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας και Αμερικανό καθηγητή του Harvard Kenneth Rogoff.

Ο Rogoff, ο οποίος στα νιάτα του ήταν δεινός και παγκοσμίου επιπέδου σκακιστής, παρουσίασε μια διεισδυτική ανάλυση για τις προκλήσεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος, πυροδοτώντας ουσιαστικό διάλογο με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Με τέτοιες κινήσεις, ο Πιερρακάκης, ο οποίος πρόσφερε ελληνικό κρασί στους συνδαιτυμόνες του, επιχειρεί να αναβαθμίσει το Eurogroup σε σημαντικό φόρουμ ιδεών και ανταλλαγής απόψεων.

Νωρίτερα, στην κυρίως συνεδρίαση του οργάνου, η διεθνούς φήμης Γαλλίδα καθηγήτρια του LSE Hélène Rey παρουσίασε μελέτη της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στο διεθνές εμπόριο, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο εν μέσω των μεγάλων εμπορικών εντάσεων και της γεωοικονομικής αστάθειας που επικρατεί.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Καναδός Υπουργός Οικονομικών Jean-François Champagne, ο οποίος προσκλήθηκε από τον κ. Πιερρακάκη, με δεδομένο ότι το ζήτημα των μακροοικονομικών ανισορροπιών βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της καναδικής προεδρίας του G7 το 2025, όπου από τον Δεκέμβριο συμμετέχει και ο Πιερ ως Πρόεδρος της Ευρωζώνης. Σημειωτέων ότι ήταν η πρώτη φορά που Καναδός Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο Eurogroup.

Ο Ψηλός τα εγκαίνια του γραφείου και τα δέκα φλουριά στη βασιλόπιτα

Δεν έπεφτε καρφίτσα χθες στο Ψυχικό και ο λόγος ήταν τα εγκαίνια του γραφείου του Παύλου Μαρινάκη ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά βουλευτής στο Βόρειο τομέα της Αθήνας με στόχο από ψηλός να πάει… ψηλότερα!

Και σαν καλός γείτονας και νέος στη γειτονιά στα κομμάτια της βασιλόπιτας που πήρε ο κόσμος είχε 10 φλουριά που αντιστοιχούσαν σε 10 δώρα από τα μαγαζιά του κτιρίου που βρίσκεται το γραφείο.

Η οδός Σολωμού γέμισε ασφυκτικά και ήταν εκεί όλοι. Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του κόμματος και της νεολαίας, σύσσωμοι οι συνυποψήφιοι του στα Βόρεια, δήμαρχοι, απλοί πολίτες που τους έχει συναντήσει στις επισκέψεις του, άνθρωποι της αγοράς και είδαμε κόσμο που δεν συνηθίζει να εμφανίζεται σε τέτοιες κομματικές εκδηλώσεις.

Και πρέπει να πούμε ότι η εκδήλωση ήταν προσεγμένη από όλες τις απόψεις. Παρά το γεγονός ότι το «φυσικό περιβάλλον» του δρόμου δεν είναι το ιδανικό για μια εκδήλωση υπήρχαν παντού καρέκλες για να μπορέσει να καθίσει ο κόσμος που ήρθε από νωρίς αλλά ένα ελαφρύ κέρασμα με σαντουιτσάκια για τους παρευρισκόμενους εκτός από την παραδοσιακή πίτα.

Πάντως τέτοιο κόσμο σε εκδήλωση υποψήφιου και τόσο μακριά από τις εκλογές η αλήθεια είναι ότι είχαν χρόνια να δουν τα μάτια μας.

Πολλές οι σέλφι για τον Παύλο Μαρινάκη

Ο τραχανάς ξινός και το κατσικάκι φρικασέ για τον Αρμένιο

Κάτι άλλαξε στο Προεδρικό τουλάχιστον όσον αφορά τα επίσημα δείπνα. Σταμάτησαν αυτά τα περίεργα μενού (όπως μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, ή φιλέτο…χρυσόψαρου με πουρέ κτλ.) που προσφέρονταν  στο παρελθόν στους εκλεκτούς καλεσμένους και που τα ετοίμαζαν  διάφοροι σεφ (άλλοι με αστέρια Μισελέν και άλλοι χωρίς) και στο Προεδρικό επέστρεψε θριαμβευτικά στο ελληνικό μενού: Στο επίσημο δείπνο, για παράδειγμα, προς τιμή του Προέδρου της Αρμενίας Βαχάνκ Χατσατουριάν, ο μόνιμος σεφ του Προεδρικού Βασίλης Μπέκας ετοίμασε ένα απλό ελληνικότατο μενού που κατενθουσίασε και τους Αρμένιους και το Πρόεδρο Τασούλα, αλλά και τους Πλακιωτάκη, Βασίλη Οικονόμου και Δημήτρη Μάντζο που ήταν παρόντες.

Πρώτο πιάτο, τραχανάς ξινός με ξινότυρο Κρήτης και πανσέτα. Κυρίως πιάτο κατσικάκι φρικασέ με ψητά ντοματίνια και γλυκό μους σοκολάτα.

Κονιάκ Αραράτ που έπινε και ο Τσόρτσιλ

Πριν σας πω τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι και έχει αρκετό ενδιαφέρον να σας περιγράψω τα δώρα που δόθηκαν. Ο Αρμένιος έδωσε μια φοβερή κασετίνα με κονιάκ Αραράτ, ένα από  τα καλύτερα κονιάκ στον κόσμο, το οποίο, όπως είπε, έπινε και ο Τσόρτσιλ.

Εμείς του δώσαμε ένα ψηφιδωτό αντίγραφο από τον αρχαιολογικό χώρο Θήρας.

Πάμε τώρα στα ενδότερα (δηλαδή στα παραλειπόμενα) από το επίσημο δείπνο με τον Αρμένιο Πρόεδρο…

Tασούλας, Χατσατουριάν, Σαρλ Αζναβούρ και Ντέμης Ρούσος

Κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλαςστον Πρόεδρο της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν ακούστηκαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα, ο κ. Χατσατουριάν έλεγε στον κ. Τασούλα ότι η Αρμενία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και τα σύνορά τους είναι κλειστά, έχει προχωρήσει εσχάτως σε κινήσεις προσέγγισης με την Τουρκία. Και η Τουρκία ανταποκρίνεται σε αυτές. Δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία, αλλά η γεωγραφία είναι γεωγραφία, ακούστηκε να λέει ο Χατσατουριάν.

Πρόσθεσε ακόμα ο Χατσατουριάν ότι προετοιμάζουν άψογες εκλογές από κάθε άποψη για τις 7 Ιουνίου, διότι οι άψογες εκλογές είναι κριτήριο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, την οποία θερμά υποστηρίζει η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος έπαιζε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Χατσατουριάν ενθουσιάστηκε όταν έπαιξε τη μουσική από το γαλλικό τραγούδι Λα Μποέμ του Σαρλ Αζναβούρ, διότι φυσικά ο Αζναβούρ ήταν Αρμένιος.

Τότε ο Αρμένιος Πρόεδρος αποκάλυψε στον κ. Τασούλα ότι στα νιάτα του θαύμαζε τον Ντέμη Ρούσο και παρακάλεσε μήπως θα μπορούσε η ορχήστρα να παίξει ένα τραγούδι του Ντέμη Ρούσου. Αυτό δεν ήταν εφικτό γιατί η ορχήστρα δεν είχε προβάρει Ρούσο.

Κάπως έτσι ο Τασούλας, αργότερα το μεσημέρι και πριν συναντήσει ξανά τον κ. Χατσατουριάν στο Βυζαντινό Μουσείο, αγόρασε ένα CD με τραγούδια του Ντέμη Ρούσου και το έκανε δώρο στον Αρμένιο Πρόεδρο.

Μεγάλη σύναξη αμερικανικών μαχητικών στην γειτονιά μας

Μεγάλη μετακίνηση αμερικανικών αεροπλάνων προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής,  παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Έχει διαπιστωθεί ότι δεκάδες μαχητικά F-16, στελθ (αόρατα δηλαδή)  F-22/F-35 και ιπτάμενα ραντάρ E-3 AWACS μεταστάθμευσαν ήδη από τις ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το θηριώδες “Τζέραλντ Φορντ” (CVN-78) έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον “Αβραάμ Λίνκολν” (CVN-72) στη δύναμη του 6ου Στόλου.

Βλέπω δηλαδή ότι ο Τραμπ μαζεύει ισχύ πυρός, για να αναγκάσει τους Ιρανούς να καθίσουν στο τραπέζι και να βρεθεί λύση. Έψαξα λίγο και μου είπαν ότι και στη Σούδα όπως και στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο πηγαινοέρχονται διάφορα αεροσκάφη. Μαστίγιο και καρότο δηλαδή χρησιμοποιεί ο Τραμπ.

Τραμπ: «Give my regards to my man there»

Θα σας περιγράψω, σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες, ολόκληρη την σκηνή που ο εξαιρετικός πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Αντώνης Αλεξανδρίδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Τραμπ.

Αυτό που πρέπει, πρώτα να ξέρετε είναι ότι τα διαπιστευτήρια δίδονται στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία της Μόνικας Γκρόγουελ, αλλά και του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται ένα δέος μπαίνοντας στο Οβάλ Γραφείο του Πλανητάρχη το οποίο, πώς να το κάνουμε, είναι γεμάτο με βαριά ιστορία, σημαίες και τρόπαια.

Ο Τραμπ μόλις είδε τον Έλληνα πρεσβευτή, ενθουσιάστηκε, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την χώρα μας και είπε ωραία πράγματα και για την Ελλάδα, αλλά και για τον πρωθυπουργό της.

Μόνον που όπως φάνηκε δυσκολεύτηκε να προφέρει το όνομα Μητσοτάκης, προσπάθησε κάποια στιγμή, αλλά γρήγορα το παράτησε, λέγοντας στον πρέσβη μας Αλεξανδρίδη «give my regards to my man there».

Εδώ που τα λέμε και ο προηγούμενος πλανητάρχης, ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να πει το όνομα Μητσοτάκης, ενώ, όπως θυμάστε  ο Πρωθυπουργός, τον είχε αποκαλέσει και μάλιστα μέσα στον Λευκό Οίκο μια χαρά ως…  Μπαϊντενόπουλος και (κάτι προς το κρητικό)… Μπαϊντενάκης.

Επιπλέον ο Τραμπ  επιβεβαίωσε ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Και δεν το είπε έτσι, απλώς για να ακουστεί, αλλά ψάχνει ημερομηνία. Όπως ημερομηνία ψάχνει- όπως είπε στον πρεσβευτή μας- και ο Ρούμπιο να έρθει στην Ελλάδα για την υπογραφή της Στρατηγικής Συμφωνίας.

Τα δώρα στον πρέσβη

Αφού ο Τραμπ είπε με νόημα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο, αλλά μπορούν να φθάσουν ακόμα υψηλότερα, φιλόξενος όπως είναι (κυρίως όταν βλέπει Έλληνες) άρχισε να προσφέρει στον πρέσβη μας… δώρα. Πρώτα, εάν δεν κάνω λάθος, το περίφημο κόκκινο καπέλο του με το σύνθημα MAGA (Make America Great Again) που αποτελεί a prominent American political slogan, ένα στυλό, παρόμοιο με αυτό που υπογράφει τις… ταρίφες σε διάφορα κράτη, δύο μετάλλια, μια τσάντα που γράφει πάλι Τραμπ 45-47 (δηλαδή 45ος και 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ) και που περιείχε μέσα ένα ζευγάρι με μανικετόκουμπα και μια γραβάτα.

Κουβέντα για το ποιος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην εορτή που γίνεται στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου δεν έγινε και μάλλον η Αθήνα περιμένει πότε θα ανακοινώσει την συγκεκριμένη ημερομηνία ο Λευκός Οίκος