• Business

    Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Ανοδικές ήταν οι τάσεις της αγοράς στις τιμές των ναύλων στην πλειονότητα των πλοίων μεταφοράς υγρού φορτίου την εβδομάδα 17-21 Απριλίου 2017.

    VLCCs

    Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αναλυτές, θετική ήταν η εικόνα της αγοράς για πλοία τύπου VLCC την εβδομάδα που πέρασε με αρκετή δραστηριότητα δίνοντας ώθηση στις τιμές των ναύλων σε όλες τις βασικές διαδρομές. Ειδικά στην αγορά της Καραϊβικής, η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα δραστήρια σε όλη την διάρκεια της με εξάλειψη της διαθεσιμότητας σε τονάζ και την κατ’ αποκοπή τιμή στην διαδρομή προς την Σιγκαπούρη να ανεβαίνει από 4,25 εκατ. δολάρια σε 4,5 εκατ. δολάρια.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 17% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $30.955 ημερησίως.

    Έλλη Πατέρα
    Έλλη Πατέρα

    SUEZMAXES

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός διαθέσιμων πλοίων τύπου Suezmax στις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της δυτικής Αφρικής αραίωσε την εβδομάδα που πέρασε. Πάραυτα, η ζήτηση ήταν ανεπαρκής για να οδηγήσει τις τιμές των ναύλων στις βασικές διαδρομές σε υψηλότερα επίπεδα στις παραπάνω περιοχές. Έτσι, στις βασικές διαδρομές προς την Δυτική Αφρική, η τιμή διαμορφώθηκε σε WS80.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε οριακή άνοδο 1% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $16.335 ημερησίως.

    AFRAMAXES

    Αναφορικά με τα πλοία τύπου Aframax οι ίδιοι αναλυτές παρατήρησαν ότι, ενώ η αγορά της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας ήταν ιδιαίτερα δραστήρια την εβδομάδα που πέρασε, πάραυτα, η διαδρομή από την Βαλτική προς την Βόρεια Θάλασσα υποχώρησε από WS92,5 σε WS90. Αντίστοιχα, στην αγορά της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας η εβδομάδα ήταν επίσης δραστήρια, όμως οι τιμές στις διαδρομές από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο και εντός Μεσογείου παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 9% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $15.720 ημερησίως.

    LR/MR

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η αγορά των πλοίων τύπου LR2 και LR1 στην Μέση Ανατολή παρουσίασε σημάδια ύφεσης την εβδομάδα που πέρασε, με τις τιμές των ναύλων στην διαδρομή από τον Περσικό κόλπο προς την Ιαπωνία και στους δυο τύπους πλοίων να υποχωρεί σε WS85 και WS100 αντίστοιχα.

    Στην αγορά των πλοίων τύπου MR, παρατηρήθηκε βελτίωση από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας με την τιμή στη διαδρομή προς τις ακτές της Αμερικής να ενισχύεται από WS150 σε WS175.

    Στην αγορά των πλοίων τύπου Handysize, επίσης παρατηρήθηκε βελτίωση με την τιμή στην διαδρομή από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο να ενισχύεται από WS200 σε WS240.

    Ο καθαρός μέσος όρος ημερησίων εσόδων στα πλοία τύπου MR παρέμεινε σταθερός -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $10.396 ενώ στα Handysize παρουσίασε σημαντική άνοδο 42% στα $16.690 ημερησίως.

    Dirty products

    Σύμφωνα πάντα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, οι τιμές των ναύλων στις διαδρομές από την Βόρεια Θάλασσα και την Μεσόγειο παρουσίασαν πτωτική πορεία προς το τέλος της εβδομάδας με την τιμή από την Μεσόγειο προς τον κόλπο της Αμερικής και από την Βόρεια Θάλασσα προς τον κόλπο της Αμερικής να υποχωρούν από WS115 σε WS107,5.

    Πάντως, σύμφωνα με την άποψη τους, με περισσότερα πλοία διαθέσιμα προς φόρτωση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες, αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές των ναύλων το προσεχές διάστημα.

    Όσον αναφορά την αγορά της Καραϊβικής, στο ξεκίνημα της εβδομάδας που πέρασε οι τάσεις ήταν πτωτικές, όμως στην συνέχεια η αγορά ενισχύθηκε, με την τιμή στην διαδρομή προς τον Κόλπο της Αμερικής να διαμορφώνεται μέχρι το κλείσιμο της εβδομάδας σε WS115.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε πτώση 5% -σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες- στα $8.125 ημερησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμεών Παληός: Γιατί οι αναλυτές επιμένουν να «ψηφίζουν» Diana Shipping

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: Διοικητικές αλλαγές στη Seanergy – Τι δήλωσε ο πρόεδρος Σταμάτης Τσαντάνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Ένα ακόμα πλοίο προστίθεται στον στόλο της Navios Partners



    ΣΧΟΛΙΑ