• Business

    Θάνος Φειδάκης: Τι συμφώνησε με τις τράπεζες – Μεγάλη πτώση της μετοχής κατά 11%

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Ευχάριστες εξελίξεις έλαβαν χώρα στη ναυτιλιακή Globus Maritime, της οποίας ηγείται ο Θάνος Φειδάκης, καθώς η διοίκηση κατόρθωσε να εξασφαλίσει «φιλικές συμφωνίες» με δύο από τις πιστώτριες τράπεζές της προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις και απαλλαγές στους όρους των αρχικών συμβάσεων που είχε συνάψει.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή συνήψε νέες συμφωνίες με τις τράπεζες DVB Bank και HSH Nordbank AG, η οποίες προβλέπουν την εφαρμογή συγκεκριμένων τροποποιήσεων στους όρους των δύο δανειακών συμβάσεων που είχε υπογράψει – τη μια στις 20 Ιουνίου του 2011 (με την DVB) και την άλλη στις 27 Φεβρουαρίου του 2015.

    Παράλληλα, με βάση το περιεχόμενό τους, η διοίκηση της Globus Maritime πέτυχε την επέκταση αποπληρωμής δόσεων των δανείων της που έληγαν φέτος, την εφαρμογή waivers καθώς και ευνοϊκότερες δανειακές ρήτρες.

    Φειδάκης

    Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή -η οποία ήταν μια από τις εταιρείες εκείνες που βίωσαν βαριά τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε την αγορά ξηρού φορτίου το 2016- έχει λάβει ένα δάνειο τύπου “balloon” (δηλαδή, δάνειο που η αποπληρωμή του δεν πραγματοποιείται με ισόποσες τοκοχρεωλητικές δόσεις) από την DVB Bank ύψους 3,4 εκατ. δολαρίων, στις δόσεις του οποίου έχουν εφαρμοστεί waivers ως τον Απρίλιο του 2018. Έτσι, με βάση την τροποποίηση της συμφωνίας, η Globus Maritime θα καταβάλει 1,7 εκατ. δολάρια έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ τα υπόλοιπα 1,7 εκατ. δολ. θα καταβληθούν τον Απρίλιο του 2018, όταν και θα λήξει το δάνειο.

    Ακόμη, η ναυτιλιακή έχει να αποπληρώσει ένα ποσό ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων από το συνολικό ποσό του δανείου τύπου “balloon” που έχει λάβει από την HSH Nordbank AG. Με βάση την ρύθμιση που πέτυχε, ο κ. Φειδάκης θα καταβάλει το 1 εκατ. δολάρια φέτος και θα καθυστερήσει τις υπόλοιπες 4 προγραμματισμένες δόσεις ύψους 693.595 δολαρίων η καθεμία, που θα ενωθούν σε μια δόση τύπου “balloon” (δηλαδή, την τελευταία δόση πληρωμής ενός δανείου τύπου balloon, που κατά κανόνα είναι σημαντικά υψηλότερη από τις προηγούμενες δόσεις).

    Ο κ. Φειδάκης, που είναι διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Globus Maritime, σχολίασε σχετικά τα εξής: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας με τους πιστωτές μας απέδωσαν καρπούς. Οι συμφωνίες -τόσο με τη DVB Bank όσο και με την HSH Nordbank AG- που μας παρέχουν waivers στις δανειακές μας συμβάσεις και αναβολές στην αποπληρωμή δόσεων, δίνουν στην εταιρεία χώρο να ανασάνει και μας επιτρέπουν να επικεντρωθούμε στις δραστηριότητές μας και να σχεδιάσουμε την πορεία μας στο εξής».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Αγγελικούσης: Πρώτος με διαφορά και στο ξηρό φορτίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μιχάλης Μποδούρογλου: Επενδυτής-μυστήριο στη ναυτιλιακή του – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ