• Business

    Παίρνει μπροστά και πάλι το Νεώριο – Ανάσα για τους εργαζόμενους και τη Σύρο

    Νεώριο


    Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τα ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και την ενημέρωση προς τους υποψήφιους επενδυτές, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται –εκτός απροόπτου- να αποφασίσει η κυβέρνηση τον προτιμητέο επενδυτή αλλά και τον τρόπο εξυγίανσης των πολύπαθων ναυπηγείων.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές τις μέρες θα συνεδριάσουν οι διυπουργικές επιτροπές για να εξετάσουν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων.

    Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να δεσμεύει την κυβέρνηση, εργαζόμενοι και επενδυτές πιέζουν για λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατό καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

    Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι πάνω από είκοσι μήνες απλήρωτοι ενώ το ναυπηγείο έχει σταματήσει να λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Κύκλοι προσκείμενοι στους υποψήφιους επενδυτές υπογραμμίζουν πως όσο πιο σύντομα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαδικασία αλλά και τον χρόνο που θα ξεκινήσει η προσπάθεια τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.

    Όπως λένε οι ίδιοι τα ναυπηγεία χρειάζονται ευρεία συντήρηση για να τεθούν ξανά σε πλήρη λειτουργία και να είναι ανταγωνιστικά αυτό θα απαιτήσει χρόνο που δεν υπάρχει.

    Επισημαίνουν δε πως πέραν των χρημάτων που δεσμεύονται να βάλουν, πρέπει να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση χρέους καθώς «χωρίς αυτή τα πράγματα δυσκολεύουν».

    Υπολογίζεται πως οι συνολικές υποχρεώσεις των ναυπηγείων Νεωρίου ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά χρέη προς Δημόσιο και ΙΚΑ ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και ο σημερινός μέτοχος των ναυπηγείων (όμιλος Ταβουλάρη) έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση, από τον Πάνο Ξενοκώστα που εκπροσωπεί την ONEX Shipyards ένα ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποχώρηση «βόμβα» από την ελληνική αγορά: Γιατί η Unilever Hellas πουλά τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο «μπλόκο» από το ΥΠΕΝ: Ακύρωσε επένδυση της εταιρείας Biosol στη Β. Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: «Βουτιά» 75% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου 



    ΣΧΟΛΙΑ