• Business

    Υπό την επήρεια ΔΝΤ και S&P το ΧΑ

    stock


    Οξύνονται οι πιέσεις ώρα με την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), λόγω των «νέων» από το ΔΝΤ, ακόμη κι αν η απόφαση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες που υπήρχαν. Μεγάλο εμπόδιο βεβαίως αποτελεί η δήλωσή του Ταμείου πως όλα τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν «πακέτο» το 2019.

    Από την άλλη ωστόσο, «μαξιλαράκι» για την αγορά θεωρείται η αξιολόγηση της S&P σε λίγες ώρες, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να προβεί στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από τρία χρόνια.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,60% στις 850 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος για σήμερα είναι να διατηρηθούν οι 850 μονάδες έτσι ώστε να επιτραπεί μία κίνηση προς τις 860 μονάδες.

    Στο ταμπλό τώρα:

    Στις τράπεζες, οι πωλητές κατέχουν βασικό ρόλο, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,37%, την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση 1,53% μετά τα ισχυρά κέρδη αυτής της εβδομάδας, ενώ στο -1% κινείται η Eurobank και στο -1,32% η Alpha Bank.

    Στα υπόλοιπα blue chips, η πλειοψηφία των τίτλων έχει αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται η Grivalia στο -3% (υπενθυμίζεται πως χθες η Fairfax υπέβαλε δημόσια πρόταση για την Grivalia Properties στην τιμή των 8,80 ευρώ), η ΔΕΗ στο -0,84%, η ΕΧΑΕ στο -1%, η Αεροπορία Αιγαίου στο -1,05%, η Μυτιληναίος το -1,16%, η ΕΕΕ στο -1,45% και η Attica Bank στο -1,71%.

    Άξιο προσοχής είναι το γεγονός πως σήμερα οι μετοχές της Fourlis διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ λήγουν σήμερα σειρές παραγώγων του Ιουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Άλλες 3 εταιρείες διαχείρισης πήραν άδεια από την ΤτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο διάσημο στέλεχος αποχώρησε από τράπεζα και γιατί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Τα επόμενα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ