• Business

    Φ. Καραβίας: Θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Την αισιοδοξία του ότι, λόγω και του γεγονότος ότι η χώρα μας το 2017 εισέρχεται σε μια περίοδο αναπτυξιακών ρυθμών μετά από πολυετή ύφεση, θα επιτευχθεί η δέσμευση για μείωση 10% των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο συνεδρίου που γίνεται με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι γενικότερα θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια οικονομικής σταθερότητας για μια δραστική περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Ερωτηθείς σχετικά με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ο κ.Καραβίας επισήμανε ότι καταρτίζεται ο οδικός χάρτης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για την περαιτέρω σταδιακή τους άρση και εκτίμησε ότι η πλήρης άρση τους θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια του 2017 και του μεγαλύτερου μέρος του 2018.

    Ο κ. Καραβίας αναφερόμενος γενικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι μετά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις διαθέτει επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί καμία νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενόψει των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής το 2018.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε επίσης ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα επιθυμούν με θέρμη την χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων και γενικότερα την χρηματοδότηση των αναγκών των ιδιωτών, αλλά υπάρχει θέμα χαμηλής υγιούς ζήτησης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τραπεζών που μπορούν να λειτουργούν στη χώρα μας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το μέλλον θα δείξει τον σωστό αριθμό των τραπεζών, που μειώθηκε δραστικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας πάντως ότι περαιτέρω μείωση του αριθμού τους ενδέχεται να εγείρει ζητήματα συγκέντρωσης. Δεν νομίζω να συμβεί αυτό στο κοντινό μέλλον πρόσθεσε ο κ.Καραβίας.

    Μιλώντας γενικότερα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2008 για μια σειρά παραγόντων που επικεντρώνονται και στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης και στην ενιαία εποπτεία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει το αλαλούμ για το Ελληνικό: Δεν έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα – Υπάρχουν καθυστερήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 36χρονης μεσίτριας: «Ας μιλήσει ο γιατρός να ξέρω τι να πω στα παιδιά μου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της 36χρονης μεσίτριας: Βρέθηκε DNA της στο αυτοκίνητο του αγγειοχειρουργού



    ΣΧΟΛΙΑ