Business

Eurobank: Επιδιώκουμε την μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% την επόμενη τριετία

Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank

Θεόδωρος Καλαντώνης. Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS


Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τόνισε πως βασική επιδίωξη είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης επιχειρήσεων, καθώς, σχεδόν ένα στα δύο δάνεια χαρακτηρίζονται «προβληματικά» στην Ελλάδα, όπως και την Κύπρο.

«Στην αρχή της κρίσης, οι πρώτες λύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καθώς δεν περίμεναν πως θα διαρκέσει τόσο η ύφεση στην ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να λειτουργήσει με 50% κόκκινα δάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Καλαντώνης και συμπλήρωσε:

«Σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση και έχουμε στόχο να μειώσουμε τα «κόκκινα δάνεια» κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Αναλύοντας μάλιστα, τη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο νέος νόμος 4469/2017, που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των χρεών μιας επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, (δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες), θα ενεργοποιηθεί με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 3 Αυγούστου 2017 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, έρχεται να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης που προκάλεσε η κρίση, ανέφερε. Αξιολογώντας την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης, η πλειοψηφία των πιστωτών και ο οφειλέτης, έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις, ή ακόμα και «κούρεμα» οφειλών. Την προσπάθεια αυτή θα συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής και η διαδικασία θα υλοποιείται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα.

Σχετικά με τις συνεπείς επιχειρήσεις που δεν έχουν στηριχθεί όσο θα έπρεπε από τις τράπεζες, επειδή εκείνες αδυνατούν να παρέχουν μια σημαντική στήριξη, ενημέρωσε ότι από το Μάιο του 2017, το Exportgate.gr δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες να ενταχθούν στο «Eurobank Trade Club» και μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο που αποτελείται στην παρούσα φάση από 16 τράπεζες σε 22 χώρες, ώστε να συνδεθούν σε διεθνές επίπεδο και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «…Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας, τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί αναγκαίο όρο, προκειμένου η πραγματική οικονομία να εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Αντί ένα δάνειο να φθάσει στο «κόκκινο», ο επιχειρηματίας θα πρέπει να μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μπορέσει να διατηρήσει ανοικτή την επιχείρησή του και τις θέσεις εργασίας.

Το ΕΒΕΠ, θα εξαντλήσει την όποια δυνατότητα έχει, ώστε ευέλικτα και άμεσα, ν’ αντιμετωπίσει τα πλείστα πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου και θέλοντας να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση, αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων-μελών του, ιδιαίτερα όσων είναι βιώσιμες αλλά βρίσκονται σε αδυναμία, με τη δημιουργία ενός helpdesk εντός του χώρου του, για την παροχή οδηγιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΠ επέδωσαν στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Καλαντώνη, τιμητική πλακέτα για τη στήριξή του στις πειραϊκές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Νέο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της Ferrovie Dello Stato η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από… χρυσό τα εκκαθαριστικά – Στα 1.350 ευρώ ο μέσος φόρος

 


ΣΧΟΛΙΑ