• Business

    Εταιρικά ομόλογα: Μια καλή περίπτωση για όλους…

    ομόλογα


    Πρόσφατα ήταν ο Μυτιληναίος και η Sunlight. Πιο πριν η Housemarket (Fourlis) και η MLS Πληροφορική. Η επιτυχία που σημειώνουν τα ομόλογα που εκδόθηκαν τελευταία μέσω του Χρηματιστηρίου, πέρα από τις ίδιες τις εταιρείες και τους επενδυτές ευνοεί πολλαπλώς και τις τράπεζες.

    Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο mononews.gr, η έκδοση ομολόγων βοηθά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα ανοίγματά τους και να περιορίσουν τον ρίσκο του, σε μια κομβική στιγμή για την μελλοντική πορεία τους.

    Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που αντλούν οι εταιρείες από την αγορά κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανείων και την εξόφληση υποχρεώσεων, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

    «Σε μια εποχή που πρέπει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, η έκδοση ομολόγων αποδεικνύεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να περιορίσουν την έκθεσή τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Ωφελημένοι είναι και οι επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις. Με αποδόσεις που ξεπερνούν το 3%, τα εταιρικά ομόλογα θεωρούνται πιο επικερδές καταφύγιο σε ένα μάλλον «γκρίζο» επενδυτικό τοπίο.

    Μάλιστα, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι εάν οι αποδόσεις ήταν μεγαλύτερες τότε η προσέλευση θα ήταν ακόμη πιο μαζική.

    «Η αγορά διψάει για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από εύρωστους και εξωστρεφείς ομίλους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Πολλά είναι όμως τα οφέλη και για τις ίδιες τις εταιρείες που εκδίδουν τα ομόλογα.

    Πρώτον, μειώνουν και αναχρηματοδοτούν το δανεισμό τους με πολύ μικρότερα επιτόκια και δεύτερον αυξάνουν τα κεφάλαια που έχουν στη διάθεσή τους για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις.

    Αντί για 7% και 8% που πληρώνουν στις τράπεζες, μέσω της έκδοσης ομολόγων ρίχνουν τα επιτόκια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και μαζί τα χρηματοικονομικά έξοδα που αποτελούν βρόγχο στα σχέδια ανάπτυξης που έχουν καταστρώσει.

    Να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που άντλησε από το ομόλογο εντός του 2017 ως εξής:

    • 80% αυτών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών,
    • 10% αυτών για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και
    • 10% αυτών για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Μπίλλης στο mononews.gr: «Το ομόλογο εχέγγυο για την ανάπτυξη της Sunlight»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Όμιλος Μυτιληναίος «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα»! Στα 740,8 εκ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πως «βλέπει» η αγορά τα ναυτιλιακά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ