• Business

    Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street, με το βλέμμα στις συζητήσεις για το Brexit η Ευρώπη

    Wall Street


    Επέστρεψε σε θετικό έδαφος η Wall Street μετά την ανάπαυλα της Πέμπτης, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να κλείνουν την συνεδριακή εβδομάδα με νέα ιστορικά ρεκόρ.

    Το πολιτικό ενδιαφέρον της ημέρας είχε να κάνει με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με την οποία δεν επικύρωσε τη συμφωνία, ωστόσο δεν θέλησε να αποχωρήσει από αυτή, αναζητώντας μια επαναδιαπραγμάτευσή της. Παράλληλα, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους και στο χθεσινό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, εναντίον του Obamacare, το οποίο οδήγησε τις περισσότερες μετοχές του κλάδου της ασφάλισης υγείας σε πτώση.

    Πάντως, στα θετικά σημεία για τις επιχειρήσεις ήταν η αύξηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην ραγδαία άνοδο των τιμών της βενζίνης λόγω των καταστροφών στα διυλιστήρια του Τέξας από τον τυφώνα Harvey.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 22.871,72 μονάδες με άνοδο 0,13%. Ο S&P 500  έκλεισε στις 2.553,17 μονάδες, (+0,09%) ενώ ο Nasdaq στις 6.605,80 μονάδες (+0,22%).

    Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τον Bloomberg, φαίνεται πως  εξετάζει να μειώσει το μηνιαίο ποσό αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στο μισό, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

    Την ίδια ώρα  αλλά και στις νέες εξελίξεις γύρω από το Brexit και των δηλώσεων, με τον αρμόδιο από τις Βρυξέλλες, Michel Barnier, να κάνει λόγο για “αδιέξοδο”.

    Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,29%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,17% και ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,07%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,07% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,17%.

    Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στη Νέα Υόρκη στα 51,45 δολ. ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά  1,7%, στην υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1.296,50 δολ. ανά ουγγιά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες έδωσαν ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την επιστροφή του πάνω από τις 760 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ