• Business

    Citi: Δεδομένη η εκταμίευση της δόσης, αβέβαιη η ποσοτική χαλάρωση και το χρέος


    Φωτιά έχουν πάρει οι φήμες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άμεσα, σημειώνει η Citi σε νέο της note, τονίζοντας πως τα εγχώρια ΜΜΕ κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μετά το πέρας της β’ αξιολόγησης.

    Αιτία αποτελεί η πιθανή επανέκδοση του 3ετούς ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο.

    Όπως σημειώνει, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για τελευταία φορά το 2014, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 με κουπόνι 4,75% και την έκδοση 3ετούς ομολόγου με κουπόνι 3,375% τον Ιούλιο του 2014.

    Παρ’ όλο που η  εκταμίευση της δόσης είναι αρκετά βέβαιη τώρα που υπάρχει η τεχνική συμφωνία, ο βαθμός της μείωσης του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή στο QE εξακολουθούν να είναι πολύ πιο περίπλοκα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει η Citi.

    Συγχρόνως, η αμερικάνικη τράπεζα υπογραμμίζει ότι η ξαφνική άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αντικρούεται με τις χαμηλές επιδόσεις του ελληνικού δείκτη PMI, ο οποίος παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα που κυριαρχούσαν τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, η συνολική οικονομική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο.

    Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρότερο μερίδιο της ελληνικής οικονομίας (11,5% της πραγματικής προστιθέμενης αξίας). Άλλοι κλάδοι που είναι πιο σημαντικοί για την οικονομία (π.χ. τουρισμός, ναυτιλία) συνεχίζουν να είναι αρκετά αδύναμοι – οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους δύο μήνες του 2017 μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 2,7%. Παρά ταύτα, πιθανό σενάριο είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο μετά το απογοητευτικό δ’ τρίμηνο του 2016, όπως καταλήγει η τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γεωπονική: Αδελφός μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς ο ένας δράστης της ληστείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη! Το εισαγγελικό έγγραφο που μπορεί να στείλει πίσω στη φυλακή τον Άκη Τσοχατζόπουλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρκετά πια: Να σταλεί τώρα στην εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη ο φάκελος της οικογένειας Λεμονή (Καλογήρου)



    ΣΧΟΛΙΑ