• Business

    BofA: Ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι υπαρκτός

    BofA

    BANK OF AMERICA


    Σε ανοδική πορεία των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Bank of America Merrill Lynch (BofA) σε σημερινό της report με τίτλο “Πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά”, ένεκα της ανάπτυξης του κόστους ιδίων κεφαλαίων. Παρ’όλα αυτά, υποδαυλίζει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία τους λόγω των ανίσχυρων πλέον προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης λοιπόν είναι «στα σκαριά».

    Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,14 ευρώ, από 1,93 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 4% και σύσταση neutral, για την Εurobank στα 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο πτώσης 14% και σύσταση underweight, για την Εθνική Τράπεζα τα 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 1% και σύσταση neutral, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο πτώσης 13% και σύσταση underweight.

    Οι νέες χαμηλότερες προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ΑΕΠ, καταρρίπτουν τις προσδοκίες της για τα κέρδη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών την περίοδο 2017-2019, ούτως ώστε να γίνει αντανάκλαση της πιο πενιχρής προοπτικής της ανάκαμψης, αλλά και τις υψηλότερες προοπτικές καθώς και το χαμηλότερο επιτοκιακό εισόδημα.

    Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, έως τώρα, δεν άσκησαν ιδιαίτερη επιρροή στην εφαρμογή των σχεδίων μείωσης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, παρά ταύτα στο εγγύς μέλλον τόσο πολιτικές εξελίξεις όσο και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα αποτελέσουν καίριους παράγοτες, όπως σημειώνει η BofA.

    Μέχρι στιγμής, η μείωση των NPL / NPE διαφέρει μεταξύ των τραπεζών. Οι αναδιαρθρώσεις ήταν υψηλότερης ποιότητας στη Eurobank, η Alpha Bank ήταν η πιο ενεργή στην αναδιάρθρωση των δανείων, η Εθνική Τράπεζα έχει απομειώσει τα περισσότερα και η Πειραιώς έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες θετικής ανάπτυξης στους επόμενους 12 μήνες.

    Η BofA τονίζει πως το πραγματικό και μεγάλο τροχοπέδη για τη περιστολή των NPLs θα έρθει από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και όλο το 2018, καθώς υπάρχουν πιο απαιτητικοί στόχοι και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

    Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι το Eurogroup στις 22 Μαΐου, όπου αναμένονται κάποιες δηλώσεις σχετικά με την μείωση του χρέους. Οι τραπεζικές μετοχές δεν ενδέχεται να καταγράψουν κάποια ιδιαίτερη ανακούφιση, εάν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος γύρω από το χρέος.

    Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με 0,2-0,4 σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2018. Η δίκαιη αξία τους σύμφωνα με την BofA, είναι στο 0.3-0.5 το 2021, το οποίο δίνει δυνατότητα διακύμανσης των τιμών τους στο ταμπλό, από -15% έως το +4%.

    Για τις εκτιμήσεις της η ΒofA χρησιμοποιεί μέσο όρο δείκτη COE της τάξης του 16%, τον οποίο θα μειώσει εάν μειωθεί ο πολιτικός κίνδυνος και εάν υπάρχει σταθερή επίτευξη των στόχων για τα NPLs.

    Όπως ωστόσο προειδοποιεί, έχει μειώσει τον δείκτη COE, από έναν μέσο όρο του 17% στο 16% δεδομένων πολύ σημαντικών ρίσκων, τα οποία είναι τα εξής:
    1) H επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, και
    2) Μία νέα ανακεφαλαιοποίηση εάν επιδεινωθεί περαιτέρω το μακροοικονομικό περιβάλλον ή αν το χρονοδιάγραμμα του “νοικοκυρέματος” των NPLs επισπευσθεί.

    Όπως τονίζει η BofΑ, οι οικονομολόγοι της παραμένουν πολύ πιο επιφυλακτικοί από το ΔΝΤ για τον ρυθμό ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μειώσεων σε όλα τα επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ