• Business

    BlackRock: Παιχνίδι άμυνας με τις μετοχές της Υγείας

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Με τις αγορές  να «φλερτάρουν» με νέα υψηλά επίπεδα, ορισμένοι επενδυτές σκέφτονται διαφορετικά πράγματα. Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο , μαζί με αυτές του υπόλοιπου πλανήτη, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Ωστόσο, μολονότι η μεγάλη πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη είναι σαφώς θετική, όπως γνωρίζει ο καθένας, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι.

    Για τους επενδυτές μετοχών που προσπαθούν να διαχειριστούν τα ρίσκα τους, υπάρχουν δύο επιλογές: αύξηση μετρητών ή μείωση της μεταβλητότητας. Ιστορικά, η χαμηλότερη μεταβλητότητα συσχετίστηκε με τη μικρότερη έκθεση στις καμπύλες της οικονομίας. Εάν θέλει κάποιος να αγοράσει αμυντικές μετοχές τότε πρέπει να επιλέξει έναν από τους παρακάτω τέσσερις τομείς: υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καταναλωτικά είδη και τηλεπικοινωνίες, που συχνά αναφέρονται ως “αμυντικοί”.

    Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές και οι μετοχές αυτές έχουν γίνει ακριβές. Θα μπορούσα να επικεντρωθώ στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ και στις εταιρείες καταναλωτών, αλλά αντί αυτού θα στρέψω την προσοχή μου στην υγειονομική περίθαλψη. Γιατί:

    Η υγειονομική περίθαλψη είναι σχετικά φθηνή.

    Έως το 1995 οι τιμές των μετοχών του κλάδου της υγείας του δείκτη S&P 500 ήταν υπερτιμημένες (διαπραγματευόταν με ένα μέσο premium  10%). Σήμερα η  κερδοφορία για τις εταιρίες αυτές είναι κάτω από τα χρόνια «δόξας» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κατά 10%. Δηλαδή είναι υποτιμημένες (δες το παρακάτω διάγραμμα). Επί του παρόντος, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι περίπου 18%, κάτω από το μέσο όρο των 20 ετών κατά 22%. Ωστόσο, η κερδοφορία βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

    Ιστορικά, είναι το καλύτερο αμυντικό παιχνίδι 

    Σε σχέση με τους αμυντικούς κλάδους της οικονομίας οι εταιρίες Υγείας συχνά θεωρούνται ως υποκατάστατο της αγοράς ομολόγων. Ως εκ τούτου, οι σχετικές αποτιμήσεις τους τείνουν να επηρεάζονται από τα επιτόκια. Με άλλα λόγια, οι πολλαπλασιασμοί κερδών σε σχέση με την αγορά συνήθως μειώνονται όταν αυξάνονται τα επιτόκια. Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλότερης χρηματοοικονομικής αναμόχλευσης σε σύγκριση με άλλες αμυντικές εταιρίες , η υγειονομική περίθαλψη είναι λιγότερο ευαίσθητη σε μεγάλες διακυμάνσεις.

    chart-healthcare-sector

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα ποτά, οι εξωσυζυγικές σχέσεις και η αντιπάθεια με την μητέρα της Ελισάβετ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: To Twitter γιορτάζει την αποχώρηση Τσανγκ (pics)

    MH XAΣΕΤΕ: Το αντίο της Daily Mail στον πρίγκιπα Φίλιππο (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ