• Business

    BlackRock: Γιατί να είστε δύσπιστοι ως προς αυτά τα ομόλογα;

    economy


    Οι γεωπολιτικές δυνάμεις που καταστέλλουν τις αποδόσεις των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων έχουν κάπως διαλυθεί μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Βλέπουμε τις προσδοκίες αύξησης του επιτοκίου της Federal Reserve (Fed) να επανέρχονται ως οδηγός της αγοράς ομολόγων, δικαιολογώντας την επιφυλακτική στάση μας όσον αφορά στο δημόσιο χρέος.

    Η ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις, καθαρή εκλογική νίκη του Εμμανουήλ Μακρόν στη Γαλλία, μείωσε τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό πολιτικό κίνδυνο. Οι αγορές τώρα τιμολογούν περίπου 1,5 πρόσθετες αυξήσεις του ποσοστού 0,25% στις ΗΠΑ γι’ αυτό το έτος, αλλά πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Fed για μια πιο δυναμική και ενισχυμένη πολιτική.

    Η προσοχή επιστρέφει στην Fed

    Η Fed κατέστησε σαφές ότι βλέπει την οικονομία των Η.Π.Α. να πλησιάζει στους στόχους απασχόλησης και πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας και κατά συνέπεια σχεδιάζει να παραμείνει σε σταδιακή ομαλοποίηση. Αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν – και οι τιμές θα υποχωρήσουν – καθώς οι προσδοκίες της αγοράς θα καλύψουν τη βασική μας πεποίθηση για δύο ακόμη αυξήσεις της Fed, αυτή τη χρονιά.

    Η ισχυρή ζήτηση για εισοδήματα και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, που εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτες σε μεγάλο μέρος του κόσμου, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την αύξηση των αποδόσεων σε μέτρια επίπεδα, κατά την άποψή μας. Αναμένουμε να δούμε μια κλίση της καμπύλης αποδόσεων με την πάροδο του χρόνου, όπου οι αποδόσεις πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες των βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μια μεταβαλλόμενη αναθέρμανση, από μια περίοδο επιτάχυνσης της ανάπτυξης σε μια νέα φάση διαρκούς οικονομικής επέκτασης.

    Βλέπουμε τις αποδόσεις των ομολόγων με διάρκεια πέντε ετών ή λιγότερο (δηλαδή, το σύντομο τέλος της καμπύλης αποδόσεων) ως ευάλωτες βραχυπρόθεσμα σε οποιαδήποτε βήματα προόδου, αναφορικά με τις προσδοκίες για σύσφιγξη της Fed και είμαστε γενικώς υποβαθμισμένοι σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η άνοδος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ο πληθωρισμός, καθώς και η προοπτική μιας λιγότερο ευνοϊκής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αποδόσεων. Αναμένουμε επίσης, ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παραμείνει σε αναμονή μέχρι να δούμε σημαντική ανάπτυξη και πληθωρισμό της Ιαπωνίας.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist.

    Πηγή: The BlackRock Blog, σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μυστικό των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ. Ποια είναι η επόμενη ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Φίλης τραβάει το χαλί στην κυβέρνηση: Ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο για την χώρα η συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί: Tο Δημόσιο ωφελείται και όχι οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ