• Business

    BlackRock Blog: Τι μας δείχνει (ή δεν μας δείχνει) η χαμηλή μεταβλητότητα


    Μια δεκαετία από τότε που τα προβλήματα στέγασης των Η.Π.Α. μεταμορφώθηκαν σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, τα αισθήματα της αγοράς εξακολουθούν να φαίνονται εύθραυστα ενώ οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

    Όλως παραδόξως, η έλλειψη φόβου – όπως αντικατοπτρίζεται στο VIX, το λεγόμενο «μετρητή φόβου» – αγχώνει τους επενδυτές, καθώς η αστάθεια της αγοράς μετοχών οδηγεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Η συζήτηση σχετικά με τη χαμηλή μεταβλητότητα πρέπει, λοιπόν, να διατηρηθεί στο πλαίσιο ορισμένων αξιοσημείωτων σημείων αυτού του οικονομικού πλαισίου.

    Πρώτον, η αργή ανάκαμψη σημαίνει ότι το τέλος της διαβρωτικής οικονομικής χαλάρωσης δεν έχει έρθει ακόμα. Δεύτερον, η οικονομική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά σταθερή – ορισμένοι δείκτες της αγοράς εργασίας των Η.Π.Α., όπως οι συνολικές ιδιωτικές ώρες εργασίας, είναι οι λιγότερο ευμετάβλητοι σε αρχεία που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.

    Ωστόσο, ισοδυναμεί  η χαμηλή μεταβλητότηταμε εφησυχασμό των επενδυτών; Οχι απαραίτητα. Η υπομονή, άλλωστε, δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να το σκεφτείτε. Ένας δείκτης  VIX σε χαμηλά επίπεδα δεν σημαίνει ότι οι αγορές αγνοούν τους κινδύνους από μια απότομη πτώση της αγοράς.

    Οι ευρύτερες επιλογές τιμολόγησης της αγοράς αντικατοπτρίζουν καλύτερα στα επικίνδυνα γεγονότα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πιο αντιληπτό στον δείκτη SKEW, η άνοδος του οποίου σημαίνει πως οι επενδυτές είναι λιγότερο προστατευμένοι σε μια πιθανή υποβάθμιση. Και καθώς τον Αύγουστο ο δείκτης παρουσίασε σημαντική κοντά στα επίπεδα ρεκόρ. Κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές είναι ανοιχτοί σε πιθανά sell off, εάν χρειαστεί.

    Δεν είναι τόσο ικανοποιημένος

    chart-skew

    Οι σποραδικές εκρήξεις μεταβλητότητας αναμένεται να συμβούν στο σημερινό περιβάλλον, με τον πολιτικό και γεωπολιτικό κίνδυνο να κρύβεται παντού. Ο ένταση των μεταβολών του VIX στα μέσα Αυγούστου αντικατόπτριζε τον τρόπο με τον οποίο επιταχύνεται η αύξηση του, λόγω της δημοτικότητας των στρατηγικών πώλησης σε περιόδους μεταβλητότητας. Αλλά αυτή η έκρηξη δραστηριότητας δείχνει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν και άλλοι επενδυτές, από την απέναντι πλευρά του εμπορίου.

    Η μεταβλητότητα από μόνη της δεν μας λέει πολλά. Πρέπει να εξετάσουμε τα υποκειμενικά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα κάθε συσσώρευση μόχλευσης. Οι μεγαλύτερες αδυναμίες και ένα πιο ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν σταθερά μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μεταβλητότητα της αγοράς δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη.

    Από τη φύση της, η κρυφή μόχλευση είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε πραγματικό χρόνο, οπότε απαιτείται πάντοτε επαγρύπνηση. Τι μας καθησυχάζει τώρα; Το οικονομικό σκηνικό είναι σταθερό, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή κατάσταση μετά την κρίση και δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια σημαντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ροή πιστώσεων, όπως συνέβη μετά το 2008.

    Το κείμενο είναι του Jean Boivin, PhD Head of Economic and Markets Research at the BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ