• Business

    BlackRock Blog: Αναζητώντας ευκαιρίες στα βιομηχανικά μέταλλα


    Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έχουν σημειώσει ράλι φέτος, καθώς η ζήτηση είναι υγιής και η προσφορά χαμηλότερη, με τις εταιρείες που έχουν έκθεση στον κλάδο να ανακοινώνουν αυξημένα κέρδη και να αναμένουν καλύτερες προοπτικές. Προβλέπουμε σταθερότητα το επόμενο διάστημα αναφορικά με τις τιμές των βασικών βιομηχανικών μετάλλων, αλλά είμαστε επιλεκτικοί σε ότι αφορά μετοχές και ομόλογα εταιρειών του κλάδου.

    22728_BII_COTW_V2_blog

    Φέτος, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν ξεπεράσει σε γενικές γραμμές τις αποδόσεις άλλων βασικών εμπορευμάτων. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η παραγωγή έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Αυτό οφείλεται στην μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών από τις επιχειρήσεις μετά τη διολίσθηση των τιμών τα τελευταία χρόνια.

    Όπως δείχνει και το παραπάνω γράφημα, οι τιμές των μετοχών έχουν ακολουθήσει στενά τις διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

    Μια σταθερότητα στις τιμές

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μειωμένη προσφορά και η αυξημένη ζήτηση μπορεί να μην είναι τόσο προσωρινό φαινόμενο και είναι επίσης πιθανό αυτές να συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Τα μεταλλεία και οι επιχειρήσεις εξόρυξης βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους μειώνοντας το χρέος και τις επενδύσεις σε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς στην Κίνα, εν τω μεταξύ, περιορίζουν την υπερπαραγωγή ορισμένων μετάλλων.

    Από την πλευρά της ζήτησης, η συνεχής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η σχετικά υγιής ζήτηση από την Κίνα, παρέχει υποστήριξη.

    Βασική μας θέση: Η ανάπτυξη της ζήτησης από την Κίνα θα πρέπει να επιβραδυνθεί μόνο σταδιακά, καθώς η οικονομία της χώρας στρέφεται κυρίως στο καταναλωτικό μοντέλο. Κίνδυνοι σε αυτό το θετικό περιβάλλον είναι η επανάληψη συγχωνεύσεων που καταστρέφουν αντί να δημιουργούν αξία -από τις οποίες άλλωστε υποφέρει ο κλάδος- καθώς και η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

    Το σταθερό κλίμα τιμών στα μέταλλα και τα ορυχεία φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στις τιμές πολλών συναφών assets. Είναι εμφανής μια ουδέτερη στάση στα μέταλλα και στις μετοχές ορυχείων συνολικά. Υπάρχουν ευκαιρίες στις εταιρείες αναδυόμενων αγορών, καθώς και σε διεθνείς επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές και δυναμικό ανάπτυξης μερισμάτων. Θεωρείται προτιμητέα μια επιλεκτική προσέγγιση όσον αφορά το χρέος των μετάλλων και των εταιρειών εξόρυξης, με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης να κυριαρχούν.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ