• Business

    BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ


    Είναι ευρέως γνωστό ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κρίσης των φοιτητικών δανείων. Το συνολικό χρέος των φοιτητικών δανείων έχει ξεπεράσει σε μέγεθος αυτό των δανείων για την αγορά αυτοκινήτων, των πιστωτικών καρτών και των υποθηκών των κατοικιών από το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, καθώς το κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει «εκτιναχθεί» στα ύψη με ολοένα και περισσότερους σπουδαστές να συρρέουν για να αποκτήσουν πτυχία.

    Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι η σημερινή κρίση των φοιτητικών δανείων δεν είναι μόνο αρνητική για τους πτυχιούχους που «αγωνίζονται» να πληρώσουν τα χρέη τους. Παράλληλα, έχει αρνητικό αντίκτυπο για την οικονομία των ΗΠΑ στο σύνολό της. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι μαθητές από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα θα αποφασίσουν να μην σπουδάσουν.

    Τα τρία παρακάτω διαγράμματα δείχνουν πώς η κρίση αυτή είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό πλήγμα για την αμερικανική οικονομία στα επόμενα χρόνια.

    chart1-homeownership

    Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στις ΗΠΑ μειώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές απογραφής των ΗΠΑ. Και αυτό συμβαίνει παρά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα φοιτητικά δάνεια -όπως είναι αναμενόμενο- καθιστούν ακόμη δυσκολότερο για όσους θέλουν να αγοράσουν πρώτη φορά σπίτι να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση.

    Αυτή η μείωση στην αγορά κατοικιών λοιπόν οδηγεί στη μείωση της ζήτησης για νέες οικοδομές, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την Ένωση Οικοδόμων των ΗΠΑ, αντιστοιχεί μια μόνιμη θέση εργασίας για κάθε δύο κτίρια που χτίζονται.

    chart2-studentloan

    Το χρέος των φοιτητικών δανείων φιγουράρει ολοένα και περισσότερο στους ισολογισμούς των γηραιότερων Αμερικανών, όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα. Αυτό το χρέος πιθανώς αναγκάζει τους δανειολήπτες να συνεχίσουν να εργάζονται περισσότερο από όσο σκόπευαν. Αυτό όμως οδηγεί στη μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τις οποίες θα καταλάμβαναν οι νεότεροι επαγγελματίες.

    chart3-earnings

    Ένα πτυχίο πανεπιστημίου είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού και επαγγελματικού μέλλοντος. Εκείνοι που δεν κατέχουν κάποιο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν εντονότερα το μείζον ζήτημα της ανεργίας και έχουν χαμηλότερες οικονομικές απολαβές, όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα. Όσοι δεν μπορούν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο χωρίς να λάβουν κάποιο δάνειο, ωστόσο, αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας του υψηλού κόστους του πτυχίου, όταν συνυπολογίζονται σε αυτό και οι δόσεις του δανείου. Αυτό το γεγονός παράγει επαγγελματίες με λιγότερες δεξιότητες, τις οποίες απαιτεί όμως η αγορά εργασίας. Και το εφιαλτικό αποτέλεσμα; Διευρύνεται ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις.

    Εν ολίγοις, το αυξανόμενο βάρος των φοιτητικών δανείων δεν δυσκολεύει μόνο τους δανειολήπτες. Αντιθέτως έχει σημαντικές, μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία. Γι’ αυτό, χρειάζεται να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό.

    Το κείμενο είναι του Rick Rieder, BlackRock Chief Investment Officer of Global Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ