• Business

    BlackRock Blog: Ο χρυσός λάμπει καθώς η Ουάσιγκτον «σκοντάφτει»

    χρυσός


    Μια από τις πιο ενδαφέρουσες πτυχές των αγορών για το 2017  είναι ότι τόσο τα assets υψηλού ρίσκου όσο και τα προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου, κινούνται παράλληλα. Παρά το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας, ο δείκτης S & P 500 αυξήθηκε κατά 8%, ο δείκτης Nasdaq Composite 15% και ο δείκτης MSCI Emerging Markets πάνω από 22%.

    Η απόδοση του χρυσού, που φτάνει το 12% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι επενδύσεις σε χρυσό εκτιμάται συχνά ότι αποδίδει καλύτερα όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός ή / και η μεταβλητότητα. Το 2017 ωστόσο χαρακτηρίστηκε τόσο από την πτώση του πληθωρισμού όσο και από ρεκόρ χαμηλής μεταβλητότητας, θέτοντας το ερώτημα: Τι τροφοδοτεί την αύξηση του χρυσού και μπορεί αυτή να διατηρηθεί;

    Δύο λοιπόν είναι οι τάσεις που ξεχωρίζουν:

    1. Οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί

    Ο χρυσός συσχετίζεται περισσότερο με τα πραγματικά επιτόκια (με άλλα λόγια το επιτόκιο μετά τον πληθωρισμό) και όχι με τα ονομαστικά επιτόκια ή τον πληθωρισμό. Ενώ τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν έντονα κατά το τελευταίο ήμισυ του 2016, η τάση έπεσε σταδιακά στα τέλη του 2017. Η απόδοση του αμερικανικού 10 ετούς ομολόγου κατέληξε τον Ιούλιο από εκεί που ξεκίνησε στο 2017, στο 0,47%. Η αύξηση των αποδόσεων έχει ασκήσει πίεση στον χρυσό, η αγορά του οποίου υποχώρησε κατά την περίοδο της μετεκλογικής ευφορίας στις ΗΠΑ.

    2. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί

    Αν και η μεταβλητότητα της αγοράς παρέμεινε σε μικρό εύρος, η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί μετά τις εκλογές (βλ. Συνοδευτικό διάγραμμα). Αυτό είναι σημαντικό. Αν παρακολουθήσει κανείς τα μηνιαία δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, η πολιτική αβεβαιότητα – όπως μετράται από τον Δείκτη Αβεβαιότητας Οικονομικής Πολιτικής των Η.Π.Α.- συσχετίζεται στατιστικά περισσότερο με τη διακύμανση των τιμών του χρυσού παρά με την μεταβλητότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μετά την αποτίμηση της μεταβλητότητας της αγοράς, η αβεβαιότητα πολιτικής τείνει να καθοδηγήσει τις τιμές του χρυσού.

    U.S. Economic Policy Uncertainty Index

    chart-economic-policy

    Σε μεγάλο βαθμό, και οι δύο τάσεις σχετίζονται. Οι επενδυτές ανέμεναν το 2017 η Ουάσιγκτον να ενισχύσει την πραγματική οικονομία με τη μείωση φορολογικών συντελεστών  και με περικοπές δημοσίων δαπανών, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρόεδρος Τράμπ. Μέχρι σήμερα αυτές οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό εν μέρει ευννοεί το χρυσό, καθώς όσο η αμερικανική οικονομία παραμένει στο παρόν πλαίσιο, δηλαδή με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά σταθεροποιημένη, τα χαμηλά επιτόκια και η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστούν, ευνοώντας το χρυσό.

    Ναι, μια θετική έκπληξη από την Ουάσινγκτον θα έβλαπτε το χρυσό. Αλλά προς το παρόν το στοίχημα εναπόκειται  στις διακυμάνσεις του χρυσού και όχι στην πολιτική σταθερότητα.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ