• Business

    BlackRock Blog: Οι επιπτώσεις των γερμανικών εκλογών στις αγορές

    Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ


    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διατελέσει την τέταρτη θητεία της, αυτή τη φορά ωστόσο βρίσκεται μπροστά από  τις διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό που αναμένεται να πάρουν αρκετό χρόνο αλλά και ένα πολυσυλλεκτικό κοινοβούλιο, το οποίο είναι πιθανον να επιβραδύνει τη γαλλο-γερμανική προσπάθεια για την προώθηση της βαθύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Περιγραφή των επιπτώσεων της εκλογικής αναμέτρησης στην αγορά διεξάγεται στο νέο μας δελτίο «German election: Merkel in a bind».

    Αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά βλέπουμε ότι επιβραδύνει την ώθηση πίσω από τις προσπάθειες ενίσχυσης της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε επίσης ότι ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί  να έχει δυνάμεις στην κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσοστό που απέσπασε το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (13%).

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU) και το αδελφικό της κόμμα CSU κέρδισαν περίπου το 1/3 των ψήφων, το χαμηλότερο μερίδιο από το 1949. Ο άλλος εταίρος του πρώην συνασπισμού της Μέρκελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), δήλωσε ότι προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση, έπειτα από το χειρότερο αποτέλεσμά του  από το 1940, καθώς συγκέντρωσε μόλις το 1/5 των ψήφων που είχε καταφέρεις στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό αφήνει στην Μέρκελ μια αβέβαιη επιλογή για έναν συνασπισμό με το φιλοεπενδυτικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και του Οικολόγους – Πράσινους, δύο κόμματα με αντιδιαμετρικές απόψεις πάνω σε πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και η ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

    Ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει το FDP μπορεί να περιορίσει τα σχέδια για βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Το FDP θα ήταν πιθανότατα απρόθυμο να υπογράψει για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα ήθελε να επικεντρωθεί περισσότερο στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Ωστόσο, η Μέρκελ, ως «έχοντας το πάνω χέρι» στον συνασπισμό, μπορεί να έχει ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερη ενσωμάτωση. Το FDP πιθανότατα θα υπερασπιστεί τις φορολογικές περικοπές και την απελευθέρωση της αγοράς, μια θετική εξέλιξη για τις γερμανικές μετοχές, ενώ θα υποστηρίξει τους αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση.

    Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας μπορεί να αλλάξει. Θα μπορούσε η Μέρκελ να υποσχεθεί αυτή την ισχυρή θέση στο SDP και να φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να μετριάσει τη σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και να προκαλέσει αύξηση των κρατικών δαπανών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις για να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη της Γερμανίας και να προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα προς άλλες κατευθύνσεις.

    Η γαλλο-γερμανική συνεργασία είχε αναβιώσει με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Το Βερολίνο με επιφυλακτικότητα ήταν ανοιχτό στην πρόταση του Μακρόν για ένα κεντρικό υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης και υποστήριξε την ιδέα να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για την άντληση δημοσιονομικών πόρων. Η Γερμανία αποκλείει την έκδοση ομολογιακού δανείου από την ευρωζώνη.

    Τώρα, το νέο κοινοβούλιο θα μπορούσε να κάνει τη Μέρκελ επιφυλακτική με την υποστήριξη πανευρωπαϊκών θέσεων. Επιπλέον, η σταθερή οικονομική διεύρυνση της ευρωζώνης θα μπορούσε να συγκαλύψει τη διάθεση για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι εκλογές της Ιταλίας την ερχόμενη άνοιξη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε hung parliament, περιορίζοντας περαιτέρω το πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

    Στη Blackrock προτιμούμε τις Ευρωπαϊκές μετοχές περισσότερο από τα κυβερνητικά ομόλογα και των πιστώσεων εν μέσω μίας διαρκούς οικονομικής επέκτασης και μιας σταθερής προοπτικής κερδοφορίας. Οι εταιρείες με μεγάλο μέρος των εξόδων τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα βραχυπρόθεσμα ισχυρό ευρώ, εκτιμούμε. Παράλληλα, βλέπουμε περιθώριο για το δολάριο να επανακτήσει μέρος της αξίας του έναντι του ευρώ καθώς η Federal Reserve πιέζει για εξομάλυνση της πολιτικής της και ο αμερικανικός πληθωρισμός φαίνεται ώριμος για μια ανάκαμψη. Πιστεύουμε πως πιθανότατα ο βασικός πληθωρισμός της θα παραμείνει συγκρατημένος, διευκολύνοντας την ΕΚΤ.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago Chief Multi-Asset Strategist at BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  BlackRock Blog: Εμβαθύνουμε στα οφέλη του τεχνολογικού κλάδου και στα εμπόδιά του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ