• Business

    BlackRock Blog: Η έννοια της αξίας είναι ανύπαρκτη ή απλώς σε αδράνεια;


    Παρά τις συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πολλούς δείκτες να απολαμβάνουν διπλάσιο κέρδος. Όμως, δεν ήταν όλα τα τμήματα της αγοράς τόσο ευοίωνα: Μεγάλο μέρος των reflation trades που κυριάρχησαν στα τέλη του 2016 έχουν αντιστραφεί.

    O δείκτης S&P 500 Value κέρδισε οριακά  3% από την αρχή του 2017 έως σήμερα, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση κατά 15% του δείκτη  S&P 500 Growth Index.

    Υπάρχει προφανώς ένα τεράστιο χάσμα απόδοσης ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην αξία, το οποίο πρέπει να εξηγηθεί. Παρακάτω θα δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες βοηθούν να εξηγηθεί το συγκεκριμένο χάσμα.

    Μέση αναστροφή

    Ενώ η ανάπτυξη έχει συντρίψει την αξία από έτος σε έτος, οι ετήσιοι δείκτες απόδοσης είναι πιο ισορροπημένοι: 9,6% για την αξία και 14,5% για την ανάπτυξη. Μέρος της υπεραπόδοσης της ανάπτυξης από έτος σε έτος αντικατοπτρίζει απλά κάποια “πτώση” μετά την ισχυρή πορεία της αξίας στο πρώτο μισό του 2016.

    Μετρούν τις προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη

    Αν και η οικονομία των Η.Π.Α. είναι σταθερή, δεν βλέπουμε την ανάκαμψη σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμενόταν. Τα περισσότερα μέτρα πληθωρισμού έχουν επιβραδυνθεί και οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη έχουν χαμηλώσει. Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων, οι προσδοκίες ανάπτυξης του 2017 στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 2,30% τον Φεβρουάριο σε 2,10% σήμερα. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η αξία τείνει να αποδίδει καλύτερα όταν αυξάνονται οι οικονομικές προσδοκίες. Αυτή η δυναμική βοηθάει να εξηγηθεί το ισχυρό ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

    Τι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική; Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή μας σε δύο θέματα. Τα πρώτα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, οι οικονομικές εκτιμήσεις έχουν υποχωρήσει εν μέρει επειδή οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι έχουν θέσει χαμηλότερες πιθανότητες στη φορολογική μεταρρύθμιση ή / και στα δημοσιονομικά κίνητρα. Εάν το Κογκρέσο άρχισε να δείχνει πραγματική πρόοδο αναφορικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, οι οικονομικές προσδοκίες πιθανότατα θα ανακάμψουν μαζί με την προτίμηση του επενδυτή για αξία. Εάν ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να διασώσει αξία, τελικά εκείνος που θα κάνει την υπέρβαση θα είναι ο επενδυτής.

    S&P Value to Growth P/E Ratio

    chart-value-growth

    Η σχετική αξία είναι ένας κακός βραχυπρόθεσμος μηχανισμός, αλλά κάποια στιγμή οι προτιμήσεις των επενδυτών θα αλλάξουν. Μετά από όλα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αξία παρουσιάζεται ανύπαρκτη.

    Ο Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ