• Business

    BlackRock Blog: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    πετρέλαιο


    Οι μετοχές αξίας δεν ενισχύονται εντυπωσιακά, αλλά τουλάχιστον έχουν αρχίσει να κινούνται. Από τα χαμηλά του Αυγούστου, οι μετοχές αξίας της υψηλές κεφαλαιοποίησης στο Αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν κερδίσει γύρω στο 5,5%, σε σχέση με τη συνολική αγορά και τις μετοχές μεγέθυνσης.

    Στα τέλη του Αυγούστου, είχα αναφέρει ότι είχαν αφεθεί αδικαιολόγητα να παραμείνουν «νεκρές». Αυτό που έλειπε ήταν ένας καταλύτης, κάτι που προέκυψε πρόσφατα, με την μορφή αυστηρότερων δεδομένων και με την επαναφορά της συζήτηση για τη μείωση της φορολογίας. Στο βαθμό που αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, το ερώτημα που γεννάται είναι πώς πρέπει να κινηθείτε. Στην αμερικανική αγορά, οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών ξεχωρίζουν.

    Σε απόλυτους αριθμούς , οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εμφανίζονται πιο φθηνές με βάση τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/B ratio). Ωστόσο, οι μετοχές του κλάδου των υπηρεσιών, χάρη σε μια σταθερή ροή από πρώην επενδυτές της αγοράς ομολόγων που κυνηγούν τις αποδόσεις, δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές σε σχέση με το παρελθόν.  Και αυτό αφήνει τις μετοχές των κλάδων των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας. Ειδικά οι ενεργειακές μετοχές εμφανίζονται φθηνότερες σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Από το 1995, οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας του S&P 500 με έκπτωση 17% σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Σήμερα η έκπτωση έχει φτάσει στο 40%. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    Η υπεροχή τους σε αυτούς τους τομείς είναι επίσης εμφανής στην στάθμιση τους στους δείκτες αξίας. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν περίπου το 26% του δείκτη αξιών του S&P 500, διπλασιάζοντας τη στάθμιση τους στον δείκτη S&P 500. Ομοίως, η στάθμιση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στους δείκτες αξίας είναι περίπου διπλάσια από αυτή στην ευρύτερη αγορά.

    Τι να προσέχετε: Τιμές του πετρελαίου και μακροχρόνια επιτόκια

    Παρά το γεγονός πως τόσο οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας όσο και των χρηματοοικονομικών πρόκειται να συνεχίσουν να επωφελούνται από το rebound των αξιών, ο κάθε ένας από αυτούς έχει τι δική του ιδιοσυγκρασία. Όπως είναι φυσικό, για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και συγκεκριμένα τις τράπεζες, το σημαντικό είναι τα επιτόκια. Για τις εταιρείες ενέργειας, είναι η τιμή του πετρελαίου.

    Ξεκινώντας με τις τράπεζες, όπως θα αναμένατε, ευνοούνται από τα μακροχρόνια επιτόκια αυξάνονται και η καμπύλη αποδόσεων αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι εβδομαδιαίες μεταβολές στην απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων οδηγούσε κατ΄αντιστοιχία τις μεταβολές του τραπεζικού δείκτη, σε ένα ποσοστό που έφτασε περίπου στο 40%.

    Στον ενεργειακό κλάδο έχουμε μια αντίστοιχη ιστορία. Από τα τέλη του 2015, οι εβδομαδιαίες μεταβολές στη τιμή του πετρελαίου crude ακολουθούνταν από αντίστοιχες διακυμάνσεις στην εβδομαδιαία απόδοση των μετοχών της ενέργειας σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων. Αυτό εξηγεί γιατί οι συγκεκριμένοι κλάδοι αποδίδουν τόσο καλά τελευταία. Τόσο τα επιτόκια όσο και η τιμή του πετρελαίου crude έχει ανέβει κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.

    Το ενθαρυντικό με τις μετοχές αξίας είναι πως είναι ακόμα φθηνές. Εάν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει σταθερή και οι επενδυτές συνεχίσουν να δελεάζονται από την πιθανότητα για φορολογικές ελαφρύνσεις, οι μετοχές αξίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά.  Στις ΗΠΑ, η ενέργεια και ο χρηματοοικονομικός κλάδος εμφανίζονται ως το καλύτερο ποντάρισμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά με την προειδοποίηση πως καθένας από αυτούς επηρεάζεται από τις αντίστοιχες δομικές τους αρχές. Τα καλά νέα είν πως για την ώρα αυτό που είναι θετικό για την άνοδο των αξιών είναι ταυτόχρονα θετικό και για την άνοδο των επιτοκίων και των τιμών του πετρελαίου.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA, Portfolio Manager της BlackRock’s Global Allocation Team 

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Αντιμετωπίζοντας τον πάγο και τη φωτιά: Πώς να διασφαλίσετε το χαρτοφυλάκιό σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4



    ΣΧΟΛΙΑ