• Business

    Αντιμετωπίζοντας τον πάγο και τη φωτιά: Πώς να διασφαλίσετε το χαρτοφυλάκιό σας


    Με το S&P 500 σε ένα άλλο νέο υψηλό και την αστάθεια να έχει ηττηθεί σε μια κατάσταση  μόνιμης υποβολής, φαίνεται επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε για την προετοιμασία αναφορικά με μια κάμψη μέσω της χρήσης αντισταθμιστικών και προστατευτικών κινήσεων. Τούτου λεχθέντος, ενώ το ράλι της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί, αξίζει να σταθούμε και να αναλογισθούμε πόσο «σουρεαλιστικά» είναι τα πράγματα.

    Για παράδειγμα, ο δείκτης Sharpe, ο οποίος μετρά τις μονάδες πλεονάζουσας απόδοσης ανά μονάδα μεταβλητότητας, χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες επενδυτές για τον υπολογισμό των προσαρμοσμένων ως προς τον κίνδυνο επιστροφών. Επί του παρόντος, ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη Sharpe για τον S&P 500 είναι άνετα πάνω από 2, έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό. Δεν είναι μόνο η αγορά που παράγει «αστρικές» αποδόσεις. Αυτές οι επιστροφές έρχονται με σταθερά βήματα.

    Με αυτό στο μυαλό, και με σεβασμό σε αυτούς που επιθυμούν να κάνουν τα ψώνια των γιορτών από τα μέσα του καλοκαιριού, ίσως δεν θα ήταν πολύ νωρίς να αρχίσετε να σκέφτεστε μια τοποθέτηση για το επόμενο πισωγύρισμα. Η πρόκληση για τους Η πρόκληση όταν κατανέμουμε για ασφάλεια ένα χαρτοφυλάκιο είναι να γνωρίζουμε εκτός από το μέγεθος της πτώσης και την πηγή της.

    Σοκ ανάπτυξης ή σοκ επιτοκίων;

    Ενώ είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάτι να πάει στραβά, σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες διορθώσεις εμπίπτουν σε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες: μια κρίση ανάπτυξης ή μια κρίση  επιτοκίων. Η πρώτη περιγράφει κάθε γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική ανάπτυξη. Η τελευταία περιλαμβάνει περιόδους κατά τις οποίες οι επενδυτές αντιμετωπίζουν απροσδόκητη άνοδο των επιτοκίων, είτε λόγω απροσδόκητης ανάκαμψης του πληθωρισμού είτε λόγω μεταβολής της συμπεριφοράς των κεντρικών τραπεζών.

    Το αν μια χρηματαγορά ξεκινά να πέφτει για λόγους ανάπτυξης ή για λόγους επιτοκίων είναι μια κρίσιμη διαφορά.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μακράς διάρκειας χαρτοφυλάκιο το οποίο στοχεύει σε ένα επίπεδο ρίσκου 9%.  Τώρα φανταστείτε μια κρίση όπου κάνει τις μετοχές να υποαποδίδουν από τα ομόλογα κατά 10%. Σκεφθείτε αυτή την αναπτυξιακή κρίση κατά την οποία τα ομόλογα, μακρυπρόθεσμα, δεν έχουν καμία αλλαγή στην απόδοση.

    Η ανάλυση του σεναρίου αυτού οδηγεί σε μερικά συμπεράσματα: Οι προφανείς αλλαγές: Μειώστε τις μετοχές σας και σε από αυτές που έχετε επιλέξτε ονόματα με χαμηλότερη μεταβλητότητα. Θα μπορούσατε επίσης να πωλήσετε, θεωρητικά, πιστώσεις και να αυξήσετε λίγο τα μετρητά. Τα κεφάλαια από τις μετοχές, τις πιστώσεις και τα μετρητά θα ανακατανεμηθούν σε ομόλογα μεγάλης διάρκειας έναντι του κινδύνου του μετοχικού κεφαλαίου.

    Τώρα αλλάξτε το σενάριο και εξετάστε τι θα συμβεί σε ένα ξεπούλημα μετοχών, επειδή τα ομόλογα έχουν χαμηλή απόδοση, κάτι που σπάνια συνέβη στο περιβάλλον μετά την κρίση.

    Η αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου φαίνεται πολύ διαφορετική. Σημαντικό είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της κατανομής συμμετοχής ακόμα περισσότερο από ό,τι στο πρώτο παράδειγμα. Ο λόγος είναι ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας είναι το χειρότερο μέρος «για να κρυφτείτε». Μια άλλη διαφορά θα ήταν η αύξηση της κατανομής σε ομολογίες υψηλής απόδοσης, οι οποίες είναι λιγότερο ευαίσθητες απ΄ότι τα παραδοσιακά ομόλογα.

    Ο συντελεστής μετρητών

    Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή στην κατανομή αφορά στα μετρητά. Στην πρώτη περίπτωση, τα ομόλογα είναι το αντιστάθμισμα. Μπορεί να γίνει ακόμα και μείωση των μετρητών ούτως ώστε να γίνει αγορά περισσότερων ομόλογων. Στο δεύτερο σενάριο τα ομόλογα λειτουργούν εναντίον, έτσι φαίνεται αναγκαίο να πουληθούν τόσο μετοχές όσο και ομόλογα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για την αύξηση των μετρητών (δείτε το παρακάτω διάγραμμα).

    Picture1

     

    Τόσο οι κρίσεις ανάπτυξης όσο και οι κρίσης επιτοκίων παράγουν διορθώσεις στην αγορά. Αυτό που αλλάζει είναι η συνταγή. Η τυπική διόρθωση μετά την κρίση προκαλείται κυρίως από τον φόβο για την ανάπτυξη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν η επόμενη διόρθωση προέρχεται από κεντρικές τράπεζες, το να τρέξετε στα  ομόλογα είναι αντιπαραγωγικό.

    Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι νευρικοί επενδυτές, αν υποτεθεί ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι, βρίσκονται αντιμέτωπου με δύο σημαντικές ερωτήσεις : Πότε το bull market θα καταγράψει μια ραγδαία άνοδο, και κάτι εξίσου σημαντικό, γιατί θα συμβεί αυτό;

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Πώς θα κάνεις trade ομολόγων όπως ένας επαγγελματίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ