• Business

    Στο σφυρί με δημοπρασίες τα ακίνητα των τραπεζών

    πλειστηριασμοί


    Με δημοπρασίες και ιδία χρηματοδότηση ξεκινά από τις τράπεζες η ρευστοποίηση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, δανειοδοτώντας αυτούς που προτίθενται να αγοράσουν τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί. Οι ρευστοποιήσεις ακινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω πλατφόρμας που έχουν αναπτύξει οι ίδιες τράπεζες, όπως η Business Exchange που λειτουργεί η Eurobank, αλλά και η Properties4sale που έχει λανσαριστεί από την τράπεζα Πειραιώς.

    Το μοντέλο των δημοπρασιών ακινήτων επιστρατεύεται ως αντιπερισπασμός στο έμμεσο πάγωμα των πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί στις τράπεζες. Η τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τη λειτουργία της πλατφόρμας Properties4sale.gr στις 9 Μαΐου, παρουσιάζοντας τα πρώτα 58 ακίνητα ιδιοκτησίας της Τράπεζας, ενώ στις 24 και 25 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη δημοπρασία 57 ιδιόκτητων ακινήτων της τράπεζας. Η Eurobank με τη σειρά της μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Business Exchange, έχει δημοπρατήσει 250 ιδιόκτητα ακίνητα και έως τα τέλη του 2018 αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 700 ακίνητα.

    Στο χορό των ρευστοποιήσεων ακινήτων μπαίνει και η Εθνική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε τη δημοπρασία 131 ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της μετά από κατάπτωση εγγυήσεων, μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμούς με κλειστές προσφορές, ανακοινώνοντας παράλληλα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ίδια την τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για 61 διαμερίσματα, 37 ημιτελή -κυρίως- εξοχικά, 8 καταστήματα ή γραφεία, 11 οικόπεδα, 10 αγροτεμάχια, 3 αποθήκες και 1 κτίριο βιοτεχνίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Περιουσίας της Τράπεζας η εξόφληση του τιμήματος πώλησης των ακινήτων γίνεται, κατ’ αρχήν, ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου. Εναλλακτικά Είναι μπορεί να γίνει:

    α) Με προθεσμιακό διακανονισμό, δηλαδή με την καταβολή μετρητών τουλάχιστον για το 40% του συνολικού τιμήματος πώλησης κάθε ακινήτου και τμηματική εξόφληση του υπολοίπου μέσα σε έξι (6) χρόνια με ισόποσες ετήσιες ή εξαμηνιαίες ή τριμηνιαίες ή και μηνιαίες, δόσεις: Για το μέρος του τιμήματος που θα εξοφληθεί με δόσεις, ο αγοραστής θα χρηματοδοτηθεί με βάση τους όρους του δανείου «ΕΣΤΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟ», που προβλέπει το ισχύον euribor 3μήνου πλέον σταθερού περιθωρίου.

    β) Από το προϊόν δανείου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε ποσοστό όμως μέχρι 75% του τιμήματος πώλησης. Το υπόλοιπο, δηλαδή το 25% θα πρέπει να καταβληθεί με τραπεζική επιταγή σε διαταγή της Εθνικής τράπεζας

    γ) Με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) μέσω της «ΕΘΝΙΚΗΣ LEASING» ή άλλης εταιρείας, εφόσον τα ακίνητα αφορούν επαγγελματικά κτίρια.

    Οι κλειστές προσφορές θα υποβάλλονται σε κατά τόπους καταστήματα που έχει ορίσει η Εθνική σε διαφορετικές ημερομηνίες, μεταξύ 30ής Οκτωβρίου και 8ης Νοεμβρίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, η θυγατρική της Εθνικής, Probank Leasing, βγάζει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές επίσης προσφορές 15 επαγγελματικά ακίνητα (ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανικά κτίρια), επιδιώκοντας να εισπράξει τουλάχιστον 23,7 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: H Eurobank η επόμενη ελληνική τράπεζα που θα βγει στις αγορές
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχουν λεφτά και μένουν στην Φιλοθέη: Αλλά δεν πληρώνουν τις τράπεζες
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Green Cola: Η βιομηχανία που θέλει να «αναστήσει» την τοπική παραγωγή



    ΣΧΟΛΙΑ