• Business

    Χαμηλος τζίρος και πωλήσεις στο ΧΑ. Οι γαλλικές εκλογές βαρόμετρο για τις αγορές

    Χρηματιστήριο


    Ηπιες πιέσεις ασκούνται στον γενικό δείκτη τιμών των μετοχών στο Ελληνικο Χρηματιστηριο. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των  ΕΕΕ, Εθνική, Alpha Bank και Aegean, οι οποίες σημειώνουν πτώση άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, Σαράντης, Τιτάν, ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα συνεχίζει  την ανοδική της πορεία, κινούμενη σήμερα με κέρδη 1,11%, ενώ μικρά είναι τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Folli Follie. Χωρίς μεταβολή οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 679,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.812,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,64% στις 767,39 μονάδες.

    Στα διεθνή δρώμενα, τα φώτα πέφτουν κυρίως στις εκλογές της Γαλλιας και στις άτσαλες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, καθώς όλα θα κριθούν στο εάν και -κυρίως- κατά πόσο θα είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, τα επίπεδα των 660 μονάδων (ΓΔ) και 1.775 μονάδων (25άρης) οριοθετούν στηρίξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το σύνολο της χρηματαγοράς, ενώ επιμέρους τα “επενδυτικά” χαρτιά (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, κλπ) παραμένουν συσχετισμένα με τους δείκτες.

    Η χρηματαγορά έχει προεξοφλήσει τα παραπάνω με την πρόσφατη εντονότατη ανοδική κίνηση σε δείκτες και σε πάρα πολλούς τίτλους, οπότε και οποιαδήποτε πολιτική ασυνέπεια θα οδηγήσει σε ασύμμετρη μεταβλητότητα, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

    Τι γίνεται στην Ευρωπη 

    Με πτωτικές διαθέσεις ξεκινάει η εβδομάδα για τις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν, εν μέσω αβεβαιότητας, από τις διακοπές του Πάσχα. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γνωρίζει απώλειες κατά 0,24% στις 379,66 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,08%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,94% και ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,43%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,89%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,55% και ο πορτογαλικός PSI διαμορφώνεται 0,56% χαμηλότερα.

    Η προσοχή της Ευρώπης επικεντρώνεται στην Τουρκία, μετά από τη νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που εξώθησε στους δρόμους χιλιάδες πολίτες – υπέρμαχους του “όχι”.

    Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται στην Ευρώπη και εν όψει του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, 23 Απριλίου. Χθες, σε ομιλία της η επικεφαλής της ακροδεξιάς Marine Le Pen, εν μέσω εντάσεων που προκλήθηκαν, δεσμεύθηκε να προφυλάξει τη χώρα από την “άγρια παγκοσμιοποίηση” και πως θα αποκαταστήσει τα σύνορα της Γαλλίας.

    Το δολάριο, σήμερα, χάνει έδαφος έναντι του γιεν, φθάνοντας σε χαμηλό πέντε μηνών, μετά από τα σχόλια του Steve Mnuchin για το φορολογικό σχέδιο, το οποίο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον Αύγουστο.

    Στις υπόλοιπες αγορές, στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν μικτά πρόσημα, στον απόηχο των γεωπολιτικών ανησυχιών, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές του αργού, μετά από τις τελευταίες ενδείξεις για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ