• Business

    Με άδεια χέρια στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο της Morgan Stanley

    citi


    Με άδεια χέρια μεταβαίνουν στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες για το περίφημο European Financials Conference της Μοrgan Stanley. Πρόκειται για το πιο σημαντικό event για το πρώτο τρίμηνο με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές τράπεζες και με συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων.

    Χωρίς εξέλιξη στην αξιολόγηση και χωρίς πρόοδο σε κανένα «μέτωπο», τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων συναντούν σήμερα και αύριο δεκάδες εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών funds και δεν έχουν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που όλα σχετίζονται με την καθυστέρηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα είναι πολλές οι ερωτήσεις για την πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο εκλογών αφού η τακτική της κυβέρνησης θυμίζει σε πολλούς το 2015.

    Πάντως, η διάθεση των επενδυτών έναντι πιθανών εκλογών δεν είναι πλέον αρνητικές και η θέση αυτή καταγράφηκε, όπως αποκάλυψε το mononews, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους σημαντικών διεθνών funds ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το ενδιαφέρον για τις εγχώριες τράπεζες παραμένει έντονο και φαίνεται από τον αριθμό των συναντήσεων που κανονίζονται σε κάθε μεγάλο event.

    Με το θέμα της αξιολόγησης σε εκκρεμότητα, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

    Το στόρυ του κλάδου «δεν περπατάει» εξαιτίας της στασιμότητας στα μακροοικονομικά, επισημαίνουν οι τραπεζίτες που βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται μετά από την πρόοδο και στα δύο μέτωπα που καταγράφηκε με κόπο το 2016.

    Προβληματισμός διατυπώνεται από πλευράς των επενδυτών και για τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων, με κοινή εκτίμηση ότι είναι φιλόδοξοι και δύσκολο να επιτευχθούν.

    Η επικεφαλής του SSM Nτανιέλ Νουί έκρουσε προ ημερών το καμπανάκι του κινδύνου εξαιτίας και των καθυστερήσεων στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των NPLs.

    μόνη πρόοδος στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για τον κλάδο είναι η κατάθεση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο που επιτρέπει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στις 29 και στις 30 Μαρτίου.

    Ο κλάδος γυρίζει σε -έστω οριακά- κέρδη έπειτα από έξι χρόνια ζημιών, με αυξημένες προβλέψεις το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά, αλλά ειδικά η τρέχουσα αβεβαιότητα -σύμφωνα με αναλυτές- οδηγεί σε πρόσθετη ενίσχυση των «μαξιλαριών».

    Η οριακή κερδοφορία του 2016 ήταν μια «υπόσχεση» του κλάδου προς τους επενδυτές, με την έννοια ότι θα επισφράγιζε μια σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και με προοπτική ενίσχυσης των κερδών το 2017.

    Η δυναμική αυτή ανακόπηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε σε εκροή καταθέσεων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και νέες επισφάλειες ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο.

    Η καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν στο εννεάμηνο της τάξης των 190 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ, ή και υψηλότερα για το σύνολο της χρήσης.

    Αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως να ληφθούν από τις τράπεζες αυξημένες προβλέψεις, όχι μόνο γιατί παραδοσιακά οι τράπεζες κλείνουν εκκρεμότητες στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και γιατί επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο ανάχωμα λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αιφνιδιαστική εξέλιξη: «Πάγωσαν» οι υπογραφές στις αναδιαρθρώσεις από τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει τον CEO της Attica Bank, Θεόδωρο Πανταλάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O ESM πρέπει να γίνει ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»



    ΣΧΟΛΙΑ