• Business

    Κύπρος: Αναβάθμιση και θετικό outlook από τον οίκο Fitch

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» προχώρησε ο διεθνής οίκος Fitch, δίνοντας στην κυπριακή οικονομία θετικές προοπτικές.

    Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ισχυρή βελτίωση των επιδόσεων και των προοπτικών των δημόσιων οικονομικών της χώρας, καθώς και τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης και τη συνεχή υπεραπόδοση της ανάπτυξης του ΑΕΠ που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

    Για φέτος και το 2018 η Fitch εκτιμά πως η Κύπρος θα εμφανίσει κατά μέσο όρο ανάπτυξη 3,5%, μετά την ανάκαμψη του α’ εξαμήνου (3,6%) και τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης.

    Βασική μεσοπρόθεσμη εκτίμηση της Fitch είναι πως η Κύπρος θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2%, ενώ η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα οδηγούσε το μικτό χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί σε περίπου 80% το 2022.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Fitch, η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

    Αν και η ισχυρή δυναμική ανάπτυξης δημιουργεί ευνοϊκό υπόβαθρο για την απαραίτητη απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, η ταχύτερη εκκαθάριση υποθηκών που σχετίζονται με προβληματικά δάνεια θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη λόγω μιας πιο αδύναμης κατανάλωσης από τα νοικοκυριά βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διάκριση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Hellas EAP
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον FTSE4GOOD η Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ