• Business

    Ανοδικά κινείται η στερλίνα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (σχεδιάγραμμα)

    • NewsRoom


    Θετική στροφή έκανε η στερλίνα, μετά από τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May, για εκλογές στις 8 Ιουνίου. Η είδηση των ανακοινώσεων βρήκε απροετοίμαστες τις αγορές, με τις φήμες περί πρόωρων εκλογών να οργιάζουν πάντως από την πρώτη στιγμή. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της May – οι οποίες και εν τέλει επιβεβαίωσαν τις εικασίες – η στερλίνα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

    Η May προέβη στις ανακοινώσεις έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά από συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της, ωθώντας τη στερλίνα υψηλότερα, έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,10% στα 1,2578 δολάρια. Νωρίτερα, “διολίσθησε” έως και 0,4%. Σημειωτέον πως το βρετανικό νόμισμα παραμένει 15% χαμηλότερα, έναντι του δολαρίου, από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

    Κατά την ομιλία της η May υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Βρετανία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό, ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



    ΣΧΟΛΙΑ