• Business

    Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βλέπει η Schroders – Θετικό το swap

    • NewsRoom


    Πιθανή πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές του ερχόμενου έτους, προβλέπει ο Azad Zangana, κορυφαίος οικονομολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής για την Ευρώπη στην κορυφαία εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Schroders, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του προς τον ελληνικό λαό.

    Η υπόσχεση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν άλλη από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη.

    Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του κ. Zangana είναι η ανταλλαγή ομολόγων του 2012 με νέες εκδόσεις στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου.

    Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ανταλλαγή (swap), ο ίδιος τονίζει ότι θα μειώσει το spread των ελληνικών ομολόγων, κίνηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει και σε χαμηλότερες αποδόσεις.

    Αυτήν τη στιγμή, η απόδοση των 11ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κινείται στο επίπεδο του 5,26%, την ώρα που ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι γύρω στο 1%.

    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αγορές θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο επισφαλής για να επενδύσει κανείς από την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που υποχρεώνει, ουσιαστικά, την Ελλάδα να πληρώνει υψηλά επιτόκια, τη στιγμή που είναι ήδη επιβαρυμένη με ένα μεγάλο χρέος.

    Σύμφωνα με τον κ. Zangana, το swap των ομολόγων θα βελτιώσει, λογικά, και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

    «Αυτήν τη στιγμή, η αγορά για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είναι πολύ μικρή – περιορίζεται σε μεγάλους οργανισμούς όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ – και σε θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους αναδυόμενων αγορών, αφού η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον πραγματικά ανεπτυγμένη αγορά. Το swap θα βοηθήσει να διευρυνθεί η αγορά», σημειώνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θέμα ημερών το swap των 20 ομολόγων – Στόχος να ολοκληρωθεί πριν την επιστροφή των Θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική ευθεία το swap των ομολόγων – Σχέδια και για νέες εκδόσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Αίρονται 2 σημαντικοί περιορισμοί στα Capital Controls



    ΣΧΟΛΙΑ