• Business

    «Νέα εποχή» για την Κίνα: Με βάση την αγορά η ισοτιμία του γουάν

    • NewsRoom


    Η Κίνα θα χαλαρώσει την πρόσβαση στην αγορά της για τους ξένους επενδυτές, θα επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα των υπηρεσιών και θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό της σύστημα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, δεσμεύθηκε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

    Μάλιστα, ο Σι είπε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε προσανατολισμένες στην αγορά μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίμσματος και το χρηματοοικονομικό της σύστημα, αφήνοντας την αγορά να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων.

    Η κινεζική κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της τους κανόνες και τις πρακτικές που παρεμποδίζουν την ύπαρξη μιας ενοποιημένης αγοράς και τον δίκαιο ανταγωνισμό και θα στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, τόνισε ο Σι, δεσμευόμενος να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις πόρτες της οικονομίας στους ξένους επενδυτές.

    «Η ανοιχτή πόρτα της Κίνας δεν θα κλείσει, αλλά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, όμως, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχύσει τις κρατικές εταιρείες.

    Ο Κινέζος πρόεδρος άνοιξε σήμερα το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερά από το κόμμα, αλλά ανοικτή στον κόσμο.

    Το όραμα για τη «νέα εποχή»

    Η ομιλία του Σι, που διήρκησε σχεδόν τρεισήμισι ώρες, παρουσίασε το όραμα του Κινέζου προέδρου για μια ολοένα και πιο ευημερούσα Κίνα και για τη θέση της στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξάλειψης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πολιτική μεταρρύθμιση.

    «Μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Αυτή είναι η νέα ιστορική κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα εποχή» 36 φορές.

    Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μία εβδομάδα με κυρίως κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Σι να αναμένεται να εδραιώσει την εξουσία του.

    Αν και προς το παρόν ισχύει το όριο των 68 ετών για την ηλικία των 25 μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ίσως παρακαμφθεί για χάρη του Σι, ο οποίος θα είναι 69 ετών στο επόμενο συνέδριο το 2022.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι επενδυτικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο 35 δισ. δολαρίων που είδε ο Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ