• Business

    Αυτό είναι που κρατά ξύπνιο τον μάνατζερ που διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια

    Mike Ryan

    Mike Ryan, CIO της UBS Wealth Management Americas [Πηγή: Business Insider]


    Είμαστε σε άγνωστο έδαφος. Καθώς η Fed αρχίζει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της και να θέτει τέρμα στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, η κίνηση της πολιτικής πιστώνεται με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση και οι επενδυτές είναι νευρικοί. Ένα λάθος θα μπορούσε να αλλάξει τις αγορές.

    “Ένα από τα πράγματα που με κρατά πάντα ξύπνιο τη νύχτα, είναι ο κίνδυνος ενός πολιτικού λάθους”, δήλωσε ο Mike Ryan, CIO της UBS Wealth Management Americas, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο Ryan υπογράμμισε την αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, υπό το πρίσμα της φύσης της κρίσης και της αντίδρασης σε αυτήν.

    “Λέω στους ανθρώπους: Κοιτάξτε, κάθε φορά που ελέγχω κάθε μία από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, βλέπω πως τα μολύβια έρχονται με γόμες στην κορυφή”. Το Βατικανό είναι το μοναδικό μέρος που ισχυρίζεται ότι είναι αλάθητο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν το έχουν, ούτε το ισχυρίζονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε μέσα στο μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία, δεν το είχα δει ποτέ πριν”.

    Μετά την μεγάλη ύφεση, το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τίτλους που εξασφαλίστηκαν με υποθήκες, προκειμένου να κρατήσει το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τώρα που η οικονομία στάθηκε ξανά στα πόδια της, η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αφήσει αυτά τα ομόλογα να κυλήσουν από τον ισολογισμό της μόλις ωριμάσουν.

    Ο Ryan επεσήμανε ότι οι ασυνήθιστες κινήσεις, όπως οι αγορές ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια, αμφισβήτησαν την κοινή σοφία των επενδυτών. “Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου, από πολύ νωρίς στην καριέρα μου, με έμαθαν να πιστεύω ότι τα μηδενικά επιτόκια ήταν τα κατώτατα όρια”, δήλωσε ο Ryan. “Όμως, τα ποσοστά μπορούν να φθάσουν κάτω από το μηδέν. Έτσι, είχαμε μια αλλαγή στη δυναμική των επιτοκίων, αλλά έχουμε, επίσης, δει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να δαπανήσουν και να επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους”.

    Πώς μπορεί λοιπόν η Fed να αποφύγει τα λάθη που θα φοβίσουν τους επενδυτές και που, ενδεχομένως, θα προκαλέσουν κάμψη στην αγορά; “Λειτουργώντας αργά και με διαφάνεια”, λέει ο Ryan.

    “Δεν υπάρχει κανένας οδηγός, δεν υπάρχει οδηγός για το πώς να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο Ryan. “Νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να απαιτήσουμε είναι πολύ συνετές ενέργειες από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις πολιτικές αλλαγές, θα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί και διαφανείς με τις αγορές για το τι, πού και πώς σκοπεύουν να κάνουν”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο CEO του Dropbox μοιράζεται την καλύτερη συμβουλή του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο πιο αγαπημένος CEO του κόσμου δίνει μια σημαντική συμβουλή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένας CEO αποκαλύπτει τι θα αλλάξει στο διαδίκτυο την ερχόμενη άνοιξη



    ΣΧΟΛΙΑ