• LIFE&STYLE

    Νικόλας Γουλανδρής: Ο άγνωστος εφοπλιστής που πουλάει Τάνκερ και αγοράζει πολυτελή σπίτια

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Στα σαλόνια των σύγχρονων γαλαζοαίματων, όχι πλέον της αριστοκρατίας, αλλά του πλούτου, συχνά γίνονται κομψά πάντα αστεία, απ’ αυτά που μόνοι τους οι άρχοντες γελάνε τρανταχτά και ευχαριστημένα, για το πόσο αμέτρητοι είναι καραβοκύρηδες Γουλανδρής, μαζί με τα συμπεθεριά και τις νυφάδες ή τους γαμπρών των γόνων τους.

    Άλλωστε και μ’ αυτούς που αστειεύονται -δε μπορεί!- όλο και καμία κουμπαριά θα ‘χουνε κάνει! Τα χρήματα, οι μεγάλες οικογένειες, τα παλιά τζάκια πάντα βρίσκουν τρόπους να συγγενεύουν μεταξύ τους και να ενώνουν μυθικά πλούτη με σίγουρους όρους ασφάλειας της αιώνιας διατήρησης τους. Έτσι οι Γουλανδρής έχουν συγγενέψει εξ αγχιστείας με τις εξίσου εφοπλιστικές οικογένειες των Εμπειρικών, Λαιμών, Βαρδινογιάννηδων και πάει λέγοντας.

    Λίγοι απ την κραταιά οικογένεια ακολουθήσαν μονοπάτια καρδιάς με κοινούς θνητούς έρωτες, όπως η Άννα Γουλανδρή που παντρεύτηκε τον Λεωνίδα Παπάγο και τον Δημήτρη Χορν, ο Μιχάλης την Έλλη Στάη και ο Νικόλας…

    Για αυτόν, τον πιο άγνωστο απ’ το διάσημο αυτό σόι του πλούτου, μοιάζει να θέλουν να γνωρίσουν όλο και πιο πολύ, τα ΜΜΕ της Ευρώπης! Κάνα δυο κινήσεις του, άλλωστε, πάντα συνυφασμένες με μεγάλα ποσά που αλλάζουν χέρια, συζητήθηκαν, αναλυθήκαν και μελετήθηκαν από όλη τη γκάμα της δημοσιογραφίας, το gossip ή το life style, μέχρι το επιχειρηματικό και τις οικονομικές στήλες. Αυτά λοιπόν, είναι γνωστά για τον Νίκο επισήμως, Νικόλας για τους δικούς του, Γουλανδρή:

    Αετός εν νεφέλαις

    Αετός εν νεφέλαις, πράγματι, γεννήθηκε ο Νικόλας Γουλανδρής, στους κόλπους μιας οικογένεια που είναι αδύνατον να τη βλάψουν ή απλά και να την πλησιάσουν, οι πολλοί, οι άλλοι, οι ταπεινοί ή έστω εκείνοι που για καλόπιασμα αποκαλούνται «το άλας της γης». Και αλήθεια, πως να μην αναγνωριστεί πως οι καραβοκύρηδες της Άνδρου έχουν γράψει τη δική τους πολύ ξεχωριστή ιστορία στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, έχοντας ως γενάρχη τον Ιωάννη Γουλανδρή και πως με κρίσεις ή χωρίς, ο στόλος τους κυριαρχεί στις θάλασσες του κόσμο.

    Έτσι και στη ναυτιλιακή εταιρεία Andriaki Shipping ηγείται ο λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό Έλληνας εφοπλιστής Νικόλας Γουλανδρής, που πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση ενός tanker του. Τι ωραία είναι όλα αυτά ε; Εμείς κάνουμε θέμα την πώληση κάνα μεταχειρισμένου μας σαράβαλο, σπασμένο απ τις λακκούβες της εθνικής και τώρα αναλύουμε το πως , η ναυτιλιακή διερευνά την πώληση ενός από τα δύο VLCCs έχει στο στόλο της, ύστερα από τέλος της ναύλωσης του!

    Η ρουτίνα των εφοπλιστών και δη του Νικόλα Γουλανδρή, που φαντάζει εξωτική σε μας, θέλει το tanker Arion -χωρητικότητας 309.460-dwt και κατασκευής 2001- που είχε μια μακράς διάρκειας χρονοναύλωση στην Shell , η οποία όμως τερματίστηκε καθώς η πετρελαϊκή εταιρεία θεώρησε πως δεν την συμφέρει να πληρώνει 47.000 δολάρια την ημέρα για τις υπηρεσίες του VLCC!

    Ο Νικόλας Γουλανδρής διαχειρίζεται, μέσω της ναυτιλιακής του Andriaki, έξι δεξαμενόπλοια τα οποία πλέουν κάτω από την ελληνική σημαία, ενώ κατασκευάζει περίπου άλλα τέσσερα στην Κορέα! Σιγά το πράγμα για αυτόν! Από γενιά και μεγάλωμα τα καράβια είναι μες στο αίμα των Γουλανδρηδων, πως να αποτελεί εξαίρεση ο Νικόλας! Μόλις 33 ετών, με τις καλύτερες σπουδές της γης πάνω στην ναυτιλία και την οικονομία, ζει όπως οι περισσότεροι εφοπλιστές στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

    Λάτρης του χειμερινού σκι τους χειμώνες του, το απολαμβάνει στο Γκστάαντ, όπου η οικογένεια διατηρεί μικρά παλάτια στολισμένα με πίνακες εξαίσιους, πολυτίμους και σπάνιους. άλλωστε στη διάσημη φωτογραφία από Χριστούγεννα στο Γκστάαντ, στην έπαυλη του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, με όλα τους τα ανίψια γύρω απ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το βλέμμα κλέβει ένας υπέροχος, σε μπλε τόνους, Σεζάν, που κόβει ανάσες με την ωραιότητά του.

    Μεγαλωμένος λοιπόν, σ αυτην την αισθητική, με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής αλλά και με την διάθεση πάντα προσφοράς των Γουλανδρήδων να προσφέρουν στον τόπο τους, με τόσα μουσεία που έχουν δημιουργήσει καλύπτοντας κενά στην παιδεία των Ελλήνων, που θα πρεπει να χουν φροντιστεί απ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο Νικόλας γυρίζει πάντα στον τόπο καταγωγής του!

    Γάμος σε σμαραγδί φόντο

    Περιζήτητος ως εργένης, ήταν ακριβοθώρητος στους κοσμικούς κύκλους της Ελλάδας, μιας και προτιμούσε κοσμοπολιτικά θέρετρα σε άλλους τόπους. Όσες εγχώριες οικογένειες είχαν στο μάτι για γαμπρό – κελεπούρι τον Νικόλα Γουλανδρή, θορυβήθηκαν από τον ξαφνικό του γάμο, τον οποίο ο Νικόλαος Γουλανδρής γνωστοποίησε απ τα social media του, δεχόμενος του εκατοντάδες ευχές για «βίον ανθόσπαρτον» από φίλους και συγγενείς, που αγνοούσαν το γεγονός, όπως ο εξάδελφός του Λεωνίδας Γουλανδρής, ο Κώστας Χατζηπατέρας, ο Δημήτρης Μίχαλος και η Αλίνα Πολέμη. Άλλωστε ο γάμος πραγματοποιήθηκε σε πολύ κλειστό κύκλο, στο νησί Νέβις της Καραϊβικής.

    Πρόκειται για εξωτικό, παραδείσιο προορισμό, με οργιώδη βλάστηση και εκείνα τα σμαραγδί, ακύμαντα νερά των τροπικών. Πολύ απλά ντυμένο ο ίδιος, χωρίς σινιέ γαμπριάτικα κοστούμια, παντρεύτηκε μια καλλονή Ρωσικής καταγωγής, που ήταν εξίσου ταιριαστά με το νησί ντυμένη, με ένα λευκό, λιτό, έξωμο φουστάνι.

    Τα σπίτια των Γουλανδρηδων όμως, άνοιξαν και στην Ελλάδα και δέχτηκαν ευχές, κερνώντας τον γάμο του νεαρού Γουλανδρή. Και ίσως τότε πάρθηκε απ το νεαρό ζευγάρι η απόφαση για ένα σπιτικό στην χώρα του Νικόλα, την Ελλάδα, αφού γεννήθηκε η διάθεση να περνούν περισσότερο χρόνο στην πατρίδα εκείνου.

    Η κατοικία του Νικόλα Γουλανδρή στο Πόρτο Χέλι( τέως οικία Κόβα)

    Το παλάτι των Κόβα 

    Ο Νικόλας Γουλανδρής είχε αγάπησε το Πόρτο Χέλι , από τον Αλέκο Γουλανδρή που διαθέτει σπίτι στη Χινίτσα και το άνοιγε συχνά για την οικογένεια του. Άλλωστε το Πορτο Χέλι τη τελευταία δεκαετία παίρνει τη θέση της Μυκόνου, στην πρόθεση για ιδιοκτησία και διαμονή των εγχωρίων και όχι μόνο VIPs.

    Αγαπημένο είναι το μέρος και στην Ρωσίδα σύζυγο, γνωστό της από τις δικές της διακοπές αλλά και απ την προτίμηση Ρώσων ολιγαρχιών στην περιοχή. Η απόφαση λοιπόν, για την αγορά της βίλας «Ελιές», στο Πόρτο Χέλι, από την Ηρώ Κόβα, παρά το αστρονομικό ποσό που απαιτούσε, πάρθηκε εύκολα από το ζεύγος Νίκου Γουλανδρή. Το θεσπέσιο σπίτι είχε βγει στην αγορά περίπου δυο χρονιά πριν, αλλά το ποσό των 50.000.000 που ζητούσε η ιδιοκτήτρια φάνταζε υπερβολικό ακόμα και στους Ρώσους αλλά και στους Λιβανέζους μυθικά πλούσιους υποψήφιους αγοραστές!

    Τελικά, στο Γκστάαντ, όπου η Ηρώ Κόβα αγαπά να περνάει τους χειμώνες, συναντήθηκε με τον Νίκο Γουλανδρή. Σπορ, χιόνι, εκλεκτά εδέσματα, σαμπάνιες και συζητήσεις! Ο Νίκος γνώριζε το σπίτι των 2.000 τ. μ. και θέλησε να περιέλθει στη δική του κατοχή, με τελική τιμή, όπως λέγεται, τα ζαλιστικά, σε επίπεδο ημικρανίας για μας τους ταπεινούς, 30.000.000 ευρώ! Στην καταπράσινη έκταση των 27 στρεμμάτων που ξεκινά από την πλαγιά του βουνού και καταλήγει στο απέραντο γαλάζοπράσινο της θάλασσας, βρίσκεται το αποικιακού ύφους, τεράστιο συγκρότημα κατοικίας με prive παραλία, σινεμά, εκκλησία, τερέν τένις και τρία κτίρια με 14 κρεβατοκάμαρες.

    Ηρώ και Γιώργος Κόβα

    Το σπίτι είναι γνωστό για την φιλοξενία, την ομορφιά του, τα πάρτι και τα καλέσματα που με ιδιαίτερη φινέτσα διοργάνωναν ο Γιώργος και η Ηρώ Κόβα, εκεί. Λέγεται μάλιστα πως τα λουλούδια και τα δέντρα των 27 στρεμμάτων έχουν μεταφερθεί από όλες τις γωνιές της γης για να στολίζουν με την σπανιότητα και την ομορφιά τους το χώρο, ενώ ακόμα και η  χοντρή σκούρα άμμος στη παραλία, σαρώθηκε και αντικαταστάθηκε με την παραδείσια, τύπου πούδρας άμμο που μεταφέρθηκε από τις Μαλδίβες για λίγη αίσθηση Ινδικού Ωκεανού, εδώ στην άκρη της Μεσογείου! Και ζήσαν αυτοί μυθικά στους παραδείσους τους ανά την υφήλιο και εμείς απλά το καταγράφουμε και ονειρευόμαστε τα μεγαλεία τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: The Coffee Project: Οι Έλληνες που θέλουν να μυήσουν τους Ελβετούς στα μυστικά του καφέ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγήκε το διαζύγιο της Ωνάση – Πόσα λεφτά δίνει στον Αλβάρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πράσινο» για υπερπολυτελή τουριστική επένδυση στην Ηλεία



    ΣΧΟΛΙΑ