• Business

    Αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Μειώνεται το κόστος δανεισμού (εκτός της Ελλάδας)

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Θετικές είναι οι εξελίξεις για την ευρωζώνη καθώς αιφνιδιαστικά το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη , (εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα) μειώνεται απότομα, μετά την “ήττα” Trump στο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της υγείας. Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του Αμερικανού προέδρου να προωθήσει τις φορολογικές περικοπές και την ενίσχυση των δαπανών για την τόνωση της οικονομίας.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών περίπου εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της περιοχής του ευρώ σημειώνουν πτώση έως και 6 μονάδων βάσης, και τα 10ετή αμερικάνικα ομόλογα βλέπουν τα yields τους να υποχωρούν σε χαμηλό ενός μήνα.

    Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν και το δολάριο βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου.

    “Η απογοήτευση για τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης του Trump κάνουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν το μέλλον”, δήλωσε ότι ο Martin van Vliet, αναλυτής της ING. “Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι το trade υπέρ μιας επιθετικής ΕΚΤ, όπου ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ακόμη σε αύξηση των επιτοκίων, επαναξιολογείται επίσης”.

    Οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικάνικα ομόλογα μειώνονται στα χαμηλά ενός μηνός και το 2,35%, ενώ στη Γερμανία υποχωρούν 2-5 μονάδες βάσης και τα γαλλικά 10ετή 4 μονάδες βάσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων, 0,36% και το 0,93%, αντίστοιχα.

    Η υπεραπόδοση στα γαλλικά ομόλογα ωθεί το spread έναντι του Bund στις 57 μ.β, το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών.

    Οι αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός και στο 1,64%, ενώ στα πορτογαλικά μειώνονται σε χαμηλά δύο μηνών και στο 3,79%.

    Αντίθετα, οι καθυστερήσεις στην επίτευξη μίας συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας, συνεχίζουν να αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης  οδηγώντας τις αποδόσεις στα 2 έτη ελληνικά ομόλογα 0,70% υψηλότερα και στο 8,530%.



    ΣΧΟΛΙΑ